Podeli vest

Na platou Spomen-području Donja Gradina služen je molitveni pomen srpskim, jevrejskim i romskim žrtvama zločina NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini povodom Dana sećanja.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ PREDSEDNIŠTVO REPUBLIKE SRBIJE

Na platou Spomen-području Donja Gradina služen je molitveni pomen srpskim, jevrejskim i romskim žrtvama zločina Nezavisne države Hrvatske (NDH) u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini povodom Dana sećanja.

Molitvom je odata počast nastradalim mučenicima u Jasenovcu i Donjoj Gradinina.

Pravoslavnu molitvu održao je vladika banjalučki Jefrem, romsku predsednik Svetskog parlamenta Roma Dragoljub Acković, a jevrejsku generalni sekretar opštine Doboj Dario Atijas. Atijas je pročitao militvu za Jevreje i sve druge žrtve zločina Nezavisne države Hrvatske (NDH) u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini.

Predsednikl Svetskog patlamenta Roma Dragoljub Acković je u ime stradalih Roma uputio molitvu za sve one koji su stradali samo zato što su bili Romi.

“Ovu molitvu upućujem za one koji su obeleženi tako i u 84 vagona Roma, kolika je to kompozicija bila, a koliko je ljudi tu bilo nikada se neće saznati. Molim se za sve koliko god da ih je bilo, jer ovo je i jedino mesto na svetu gde možemo da se molimo na njihovom jeziku”, rekao je Acković. Profesor Filozofsko fakulteta u Banjaluci Goran Latinović podsetio je prisutne da jeda je NDH bila jedina država u Evropi u koji su postojali logori za decu”, istakao je Latinović i istakao da “nikada nije tačno utvrđen broj stradalih Srba”.

Dodao je da nemački podaci govore već krajem jula 1941. godine u okupiranoj Srbiji bilo oko 137.000 Srba iz NDH. U pismu koje je povodom Dana sećanja uputio predsednik Izraela Isak Hercog navedeno je da su Srbi, Jevreji i Romi bili žrtve ustaških zločina samo zbog njihovog identiteta i različitog političkog gledišta.

“Zajednička sudbina naših predaka povezuje nas u ovom najtmurnijem bratstvu. Naša sveta obaveza je da se sećamo svoje braća i da nikada ne zaboravimo zlo za koje je čovek sposoban da nanese”, piše u pismu predsednika Izraela koju je pročitala ambasadorka Izraela u BiH Galit Peleg.

Spomen-područje Donja Gradina je najveće stratište srpskog naroda i deo je koncentracionog logora Jasenovac, koji je formiran za vreme Nezavisne države Hrvatske, u Drugom svetskom ratu. U koncentarionom logoru Jasenovac je na stravičnim mukama umoreno 700.000 nevinih muškaraca, žena i dece, uglavnom Srba, Jevreja i Roma.

Od ukupnog broja, prema procenama Programa uređenja Spomen-područja Donja Gradina, u Donjoj Gradini je ubijeno 366.000 ljudi. Od ukupne površine Spomen-područja Donja Gradina istraženo je i zaštićeno 116 hektara. Na tom delu do sada je, prema podacima iz Spomen-područja, otkriveno 125 masovnih grobnica ogromnih dimenzija koje se prostiru na devet grobnih polja. Osim masovnh grobnica, u Donjoj Gradini se nalazi Topola užasa, drvo na kojem su ustaše obesile na hiljade ljudi, koji su pre vešanja bili izloženi najstrašnijim mučenjima. Jasenovačka stradanja trajala su od 1941. do 22. aprila 1945. godine.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: