Podeli vest

Od početka ratnih sukoba u Ukrajini veliki broj ruskih državljana izbegao je iz Rusije. Jedan od gradova u kojima se Rusi zadržavaju je i Beograd.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

beograd ljudi
Foto: Shutterstock

Agencija Asošijeted Press objavila je da je veliki broj Rusa požurio da rezerviše karte u jednom pravcu za izlazak iz zemlje dok se,kako su naveli, to još moglo pošto je ruski predsednik Vladimir Putin najavio delimičnu mobilizaciju vojnih rezervista za rat u Ukrajini.

Ova agencija je navela da “Er Srbija” jedini evropski prevoznik pored “Turkish Airlinesa” koji održava letove za Rusiju uprkos embargu Evropske unije na letove i da Rusi sklonište od mobilizacije traže u Beogradu.

AP: U Srbiju već stiglo 50.000 Rusa

Za Beograd AP piše da je “postao popularna destinacija Rusa tokom rata” i da je “do 50.000 Rusa pobeglo u Srbiju otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru, a mnogi su otvorili preduzeća, posebno u IT sektoru”.

AP piše da Rusima “nisu potrebne vize za ulazak u Srbiju koja se nije pridružila sankcijama Zapada Rusiji zbog agresije na Ukrajinu” i dodaje da ruski “saveznici poput Belorusije i Kine takođe nisu uveli sankcije Rusiji”.

Ana Brnabić: U Srbiji od početka sukoba stiglo oko 12.000 Rusa

Prema podacima koje je premijerka Srbije Ana Brnabić iznela u emisiji “Hit Tvit” na televiziji “Pink “u Srbiju je od 24. februara stiglo oko 12.000 državljana Ruske Federacije.

“Mi imamo nešto malo više od 12.000 ruskih državljana koji su stigli u Srbiju, od čega nešto malo više od 6.500 onih koji su dobili radnu dozvolu. Otprilike 3.500 je onih koji su došli po osnovu spajanja sa porodicom i oko 1.800 ruskih državljanja je u procesu dobijanja radne dozvole”, prekla je premijerka Brnabić.

Prema rečima premijerke oko 85% onih koji su dobili radnu dozvolu rade u oblasti IT sektora.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: