Podeli vest

Hil u odovoru na upit N1 naveo da to takođe znači i “odmah otpočeti pregovore o osnivanju Zajednice srpskih opština, što je obavezujuća pravna obaveza za Kosovo”.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

hil
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ARHIVA

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je danas da se SAD pridružuju EU u pozivu kosovskim vlastima da bez odlaganja poštuju obaveze, što znači da se odmah produži proces za preregistraciju vozila i obustavi svaka kaznena mera protiv vlasnika KM tablica dok strane u okviru dijaloga ne reše pitanje registarskih tablica.

Hil u odovoru na upit N1 naveo da to takođe znači i “odmah otpočeti pregovore o osnivanju Zajednice srpskih opština, što je obavezujuća pravna obaveza za Kosovo”.

Ocenio je da kontinuirani neuspeh Prištine da sprovede tu obavezu podriva princip vladavine prava i šteti ugledu i kredibilitetu Prištine.

Hil je ocenio da povlačenje Srba iz kosovskih institucija nije rešenje za trenutne sporove i da ima potencijal da dalje eskalira tenzije na terenu.

“Sjedinjene Države se stoga pridružuju EU u pozivu Srbiji i predstavnicima kosovskih Srba da poštuju svoje obaveze iz dijaloga i vrate se u kosovske institucije svojim dužnostima, uključujući policiju, pravosuđe i lokalne administracije”, naveo je Hil.

Prema njegovim rečima, Sjedinjene Države su saglasne sa EU da nedavni događaji u odnosima između Beograda i Prištine dovode u opasnost važan napredak postignut u dijalogu koji se vodi uz posredovanje EU.

Hil je pozvao dve strane da „izaberu put dijaloga i uzdrže se od akcija koje bi dovele do nasilja i konfrontacije“.

„Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju napore EU da nastavi da posreduje u pregovorima”, rekao je Hil.

Istakao je da obe strane treba da pokažu da su spremne da traže rešenja na konstruktivan način i da poštuju obaveze preuzete u dijalogu koji se vodi uz posredovanje EU.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: