Podeli vest

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je danas da je veoma bitno da Srbi na Kosovu znaju da che se poštovati njihova prava i da sklopljeni dogovori moraju biti primenjeni.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

KRISTOFER HIL
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/arhiva

Hil je, u izjavi zaTanjug, podsetio da Srbi na Kosovu žive vekovima i da imaju pravo da znaju kako će izgledati njihova budućnost.

„Fer je reći da Srbi na Kosovu, ali i svi drugi, treba da znaju da che prava prava Srba na KiM biti zaštićena”, rekao je on, ali napomenuo da jedini način za to da se to učini preko kosovskog ustava.

On je tako odgovorio na pitanje kako komentariše poslednji potez Aljbina Kurtija, blagu reakciju Brisela na imenovanje Nenada Rašića na mesto ministra u kosovskoj vladi, da li će to izazvati novi krizu i da li SAD kao najveci prijatelj Kosova, mogu tu nesto da ucicne i dodao da je EU izrazila zabrinutost kako se tumačio kosovski ustav u poslednjem sluccaju.

„Srbi bi želeli da vide formiranje ZSO, a to je, inače, nešto što su dogovorile kosovske i srpske vlasti i deo je Briselskog sporazuma. To što je dogovoreno, kao što je rekao i Gabrijel Eskobar, je obaveza“, istakao je Hil.

Naglasio je da je međunarodna obaveza da se nešto što se dogovori mora i primeniti. „Veoma je važno za srpsku zajednicu na Kosovu, i za sve Srbe da vide im prava neće biti uskraćena, već zakonom štićena. To važi i za ZSO“, istakao je on.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

uefa

UEFA: Kazna za HNS 28 000 Eura

Disciplinska komisija Evropske fudbalske unije (UEFA) kaznila je danas Fudbalski savez Hrvatske sa ukupno 28.000 evra zbog incidenata navijača na…