Podeli vest

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je danas tokom akcije dobrovoljnog davanja krvi koja je ove godine organizovana 13. put u Beogradu u znak sećanja na nevino stradale žrtve terorističkog napada, da košarkaška utakmica Srbija-Kanada, koja se odvijala u to vreme, pokazuje da stvari za Srbiju ponovo idu dobro.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

hil
FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ARHIVA

“Gledajući četvrtu četvrtinu izgleda da stvari za Srbiju ponovo idu dobro. Uvek je teško opredeliti se za koga navijati, za prijatelje ili komšije, ali danas mislimo da ćemo, svakako, biti uz Srbiju”, rekao je Hil čija je supruga Džuli, dala krv, a koja je nekada bila deo američkog Crvenog krsta.

Predstavnici Crvenog krsta iskoristili su akciju dobrovoljnog davanja krvi, koja je jedna od 3.500 koliko ih se godišnje organizuju širom Srbije, da podsete na još jednu vezu Crvenog krsta, Srbije i SAD, a to je što će na jesen biti obeleženo 100 godina od kada je prva košarkaška lopta stigla u Beograd iz SAD, preko Crvenog Krsta.

Generalni sektetar Crvenog krsta Ljubomir Miladinović podsetio je da se i na primeru našeg košarkaša Boriše Simanića, koji je dobio transfuziji krvi u Manili, moglo videti da krv nema naciju, ne poznaje granice ni pol ni kontinent.

“Današnjom akcijom šaljemo poruku solidarnosti zbog onih koji su svoje živote izgubili kao nevine žrtve pre pune 22 godine. Ali, ovo je jedna od preko 3.500 akcija dobrovoljnog davanja krvi koju Crveni krst Srbije organizuje širom zemlje”, rekao je on i podstio da ipak leti postoji nestašica ne samo u Srbiji već i u celom svetu, a koju oni nastoje da smanje, koliko je moguće. Naglasio je da se uz ovogodišnju akciju obeležava i jedan jubilej, koji samo na prvi pogled nije usko povezan sa današnjim događajem – punih 100 godina od kako je košarka stigla u Srbiju, a stigla je posredstvom-Crvenog krsta.

“Upravo smo u danima prve košarkaške utakmice u Srbiji održane jeseni 1923. godine i to zahvaljujući izaslaniku Lige društva Crvenog krsta, Vilijemu Vajlandu, mladom profesoru istorije iz Oklanda, iz SAD, koji je doneo prvu košarkašku loptu u Srbiju pre tačno 100 godina. Vajland je u tada putovao Evropom sa željom da predstavi igre popularne u Americi”, podsetio je Miladinović i dodao da je Vajland kada je odlazio ostavio je nekoliko lopti i konstrukcija za koševe.

“Tekstovima koje je pisao naglasio je da su u Evropi južni Sloveni među najtalentovanijima za košarku”, naveo je genralni sekretar Crvenog krsta.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: