Podeli vest

Kognitivni psiholog i informatički naučnik Džefri Hinton izjavio je da Bela kuća, šef Tvitera i Tesle Ilon Mask i američki demokratski političar Berni Sanders od njega traže savet vezan za rizike veštačke inteligencije (AI).

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

tehnologija ai
Foto: Pixabay

Hinton, koga mediji često nazivaju “ocem” ili “kumom” veštačke inteligencije zbog njegovih zasluga u razvoju AI, nedavno je podneo ostavku u kompaniji Gugl da bi mogao slobodno da priča o opasnostima koje sa sobom nosi ova tehnologija.

“Ja sam socijalista. Smatram da mediji i računarske tehnologije u privatnom vlasništvu nisu dobra stvar”, saopštio je Hinton.

Prema njegovim rečima, kompanija Gugl se ponaša odgovorno u okvirima kapitalističkog sistema, ali to ne znači da želi da maksimalizuje korist za sve ljude, već samo za svoje deoničare, što je “nešto sasvim drugo”.

Hinton ističe da nije čovek koji se bavi politikom, već samo neko ko je iznenada shvatio da se “dešava nešto zaista opasno” vezano za razvoj veštačke inteligencije.

“Moramo dobro da razmislimo o svemu i vidimo da li možemo nešto da uradimo. Nisam optimista, ne znam nijedan primer da manje inteligentni kontrolišu ljude ili mašine sa višom inteligencijom”, naveo je “otac AI”.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: