Podeli vest

Sat marke “Huber” prodat je anonimnom kupcu, a na njemu su urezani svastika i inicijali AH

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

SAT
foto:pixabay

Sat koji je pripadao nacističkom lideru Adolfu Hitleru prodat je za 1,1 milion dolara na aukciji u Americi.

Sat marke “Huber” prodat je anonimnom kupcu, a na njemu su urezani svastika i inicijali AH, preneo je BBC.

Jevrejski lideri iz celog sveta su i pre prodaje osudili aukciju u “Aleksender Historikal Okšns” u američkoj državi Merilend.

Međutim, aukcijska kuća, koja je ranije prodala nacističke memorabilije, rekla je nemačkim medijima da im je cilj da sačuvaju istoriju.

Nacistički vođa Adolf Hitler je bio na čelu Nemačke od 1933. do 1945. godine, i u tom periodu je naredio sistematsko istrebljenje 11 miliona ljudi, od kojih je šest miliona Jevreja.

U katalogu pred aukciju navodi se da je Hitler dobio sat na poklon najverovatnije za rođendan 1933, u godini kada je postao kancelar Nemačke.

Dodaje se da su se sata domogli francuskih vojniki, kada su upali u Berghof, Hitlerovo planinsko odmaralište, u maju 1945. godine.

U ostalim predmetima na aukciji pojavila se i haljina koja je pripadala Hitlerovoj ženi Evi Braun, zatim, fotografije nacističkih zvaničnika i žuta odeća sa Davidovom zvezdom, namenjenih Jevrejima.

U otvorenom pismu koje je potpisalo 34 jevrejskih lidera, navodi se da je prodaja “odvratna” i pozvala je da se nacistički predmeti povuku sa aukcije.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: