Podeli vest

U austrijskom gradu Braunau am In započeti su radovi na adaptaciji kuće u kojoj je 1889. godine rođen Adolf Hitler, sa ciljem da se ovaj objekat prenameni za potrebe lokalne policijske stanice i učini neprivlačnim za pristalice nacističkog vođe i fašističkog diktatora.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/AP Photo / Kerstin Joensson, File

Planovima je predviđeno da se početkom 2026. godne taj objekat nakon adaptacije dodeli na korišćenje policiji za potrebe okružnog štaba i filijale Akademije bezbednosti u kojoj će se obučavati budući policajci, preneo je AP.

Projektu adaptacije prethodilo je višegodišnje suđenje za vlasništvo nad kućom okončano 2017. godine presudom Vrhovnog suda Austrije kojom se austrijskoj vladi daje pravo na eksproprijaciju zgrade nakon što je vlasnik odbio da je proda.

Sud je takođe doneo odluku da se odbaci predlog da se ovaj objekat sruši.

Austrijsko ministarstvo unutrašnjih poslova iznajmilo je 1972. godine ovu zgradu kako bi sprečilo zloupotrebe i objekat je potom izdavan u zakup raznim dobrotvornim organizacijama, međutim 2011. godine, nakon iseljenja Centra za brigu o odraslima sa invaliditetom, kuća je ostala prazna.

Ispred Hitlerove rodne kuće je postavljeno spomen obeležje na kojem piše “Za slobodu, demokratiju i slobodu. Nikad više fašizam. Milioni mrtvih nas podsećaju”.
Uprkos kritikama, austrijska vlada tvrdi da je useljenje policije u ovu kuću najbolji način da se ona i dalje koristi u službi bezbednosti građana.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

SUTRA JE SPASOVDAN

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i vernici sutra slave praznik Vaznesenja Gospodnjeg, Spasovdan, kojim se obeležava 40. dan nakon Vaskrsa kada…