Podeli vest

Južnokorejski proizvođač automobila Hjundai Motor obavestio je danas deoničare da će prodati kontrolni udeo u fabrici autodelova u američkoj saveznoj državi Alabami zbog zapošljavanja dece.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

hjundai
Foto: Pixabay

Istraga agencije Rojters otkrila je da u pogonima u Montogmeriju rade deca, koja su tamo izložena brojnim opasnostima. Neka među njima imaju samo 12 godina, utvrdio je Rojters.

Američki savezni zakoni, kao i zakoni države Alabame ograničavaju rad u fabrici osobama mlađim od 16 godina.

Radnicima mlađim od 18 godina zabranjeno je obavljanje većine poslova, uključujući metalne prese i mašine za rezanje. U avgustu su vlasti sprovele inspekciju u Hjundaijevom dobavljaču SL Alabama i utvrdile da i u njegovim pogonima rade deca.

Regulatori su kaznili SL i agenciju za zapošljavanje. U decembru je Rojters izvestio da deca rade u više automobilskih fabrika u južnokorejskom vlasništvu širom Alabame, otkrivši da državne i savezne vlasti istražuju čak 10 fabrika u toj saveznoj državi koje snabdevaju Hjundai i Kiu.

Vlasti takođe istražuju jesu li maloletni radnici u Hjundaijevom lancu u Alabami možda žrtve trgovine decom koja se angažuju kao radna snaga, navode dvojica upućenih zvaničnika.

Hjundai je saopštio da je preduzeo mere čim je prošle godine saznao za kršenje zakona u SMART Alabami i u SL-u.

Kompanija je angažovala nezavisnu advokatsku kancelariju koja je od avgusta prošle godine analizirala dokumente i proveravala stanje u pogonima.

U pismu deoničarima, glavni izvršni direktor Hjundaija poručio je da je provera u 29 direktnih dobavljača širom Alabame potvrdila da su “sada u potpunosti u skladu sa zakonima o radu maloletnika”.

Kompanija je ipak odlučila da proda većinski udeo u SMART Alabama LLC-u.

Prema finansijskom izvštaju, Hyundai je prošle godine kontrolisao 72 posto udela u SMART-u. U pismu ne stoji kada će transakcija biti zaključena, niti ko kupuje vlasnički udeo i u kojem obliku.

Kompanija je Rojtersu poslala kopiju pisma deoničarima.

Proizvođač automobila takođe je saopštio ulagačima da sprovodi opsežne nove mere, uključujući program obuke za dobavljače delova koji će započeti u martu u saradnji s američkim ministarstvom rada, kako bi se sprečilo kršenje dečjih prava u budućnosti.

Američko ministarstvo rada nije bilo odmah dostupno za komentar te informacije.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ