Podeli vest

Rukovodilac grupe za monitoring alergenog polena – Agencija za zaštitu životne sredine, Mirjana Mitrović, izjavila je da je hladnoća smanjila polen, a da se sa prvim lepim vremenom očekuju alergije.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

alergija
Foto: Pixabay

Nepovoljne vremenske prilike na kratko su presekle emitovanje polena u vazduhu, ali sa prvim povećanjem temperatura očekuju se problemi sa alergijama, izjavila je za Tanjug Mirjana Mitrović, rukovodilac grupe za monitoring alergenog polena – Agencija za zaštitu životne sredine.

Ona je ukazala da se građani Beograda javljaju ovih dana i osećaju karakteristične simptome alergija – svrab očiju i curenje iz nosa.

“Malo su nas spasle vremenske prilike, pa se vazduh očistio usled padavina, a sa prvim lepim vikendom očekujemo još veće emitovanje polena u vazduhu”, rekla je Mitrović.

Prema njenim rečima, sa prvim danima februara krenuli su poleni na čitavoj teritoriji Srbije i u Beogradu.

“Prisuto je preko devet alergenih polenovih zrna. Među prvima je polen leske, tu je jova, jasen, tisa i čempresi, brest, a kreće na osunčanijim mestima da cveta i breza i u ovom periodu njeno zrno predstavlja najveću opasnost alergičnim osobama”, dodala je Mitrovićeva.

Ona je navela da se na aplikaciji Agencije može pratiti 26 mernih mesta na teritoriji Srbije i u tom smislu osobe mogu da usklade svoje kretanje kako bi videli gde je koncentracija manja.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: