Podeli vest

Merenja Agencije za zaštitu životne sredine pokazuju da se od prvog novembra očekuje smanjenje vrednosti najjačeg alergenog polena – ambrozije koja ove godine ima znatno duži period cvetanja zbog povoljnih vremenskih uslova.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

alergija
Foto: Pixabay

Rukovodilac grupe za monitoring alergenog polena u Agenciji za zaštitu životne sredine Mirjana Mitrović rekla je za Tanjug da se mnogo sugrađana žali na alergijske probleme i početkom oktobra meseca.

“Merenja Agencije za zaštitu životne sredine pokazuju da se zbog povoljnih vremenskih prilika produžilo cvetanje korovskih vrsta, a pre svega ambrozije. Poredivši isti period cvetanja proše godine sa ovogodišnim periodom uočavamk zbog čega se alergične osobe lošije osećaju ove sezone”, rekla je Mitrović.

Ona je pojasnila da je 2022. godine u periodu cvetanja bilo 5.045 polena ambrozije po metru kubnom vazduha, a 2023. godine je bilo 8.000 polena zrna po metru kubnom vazduha.

“Takođe prošle godine ovaj polen je 29 dana bio u prekograničnim vrednostima, a ove godine je čak 45 dana. Jasno je zašto se sugrađani javljaju. Takođe, čupanje ovog korova bez zaštitnih rukavica može izazvati plikove po koži”, rekla je Mitrović i dodala da se od sledeće nedelje očekuje znatno manji broj polenovih zrna u vazduhu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: