Podeli vest

Kako su ruže postale simbol 8. marta, kome žene duguju pravo glasa i kakave veze Koko Šanel ima sa tim?

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Shutterstock

Međunarodni dan žena, 8. mart obeležava se u čitavom svetu. Ovaj praznik nastao je kao dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca.

A kako je sve počelo? Zahvalnost za ustanovaljavanje praznika žena dugujemo tekstilnim radnicama iz Njujorka koje su prve otpočele proteste za poboljšanje radnih uslova, 1857. godine.

Ruže su simbol kvaliteta života žena

Uobičajen poklon za za 8. mart su ruže. I taj simbol dugujemo ženama koje su protestvovale u Njujorku.

Naime, nastavak protesta žena desio se 1908. godine, kada je 15.000 žena marširalo ulicama Njujorka, ali su sada tražile pravo glasa, kraće radno vreme i bolje plate. Slogan protesta je bio “Hleb i ruže”, gde je hleb bio simbol ekonomske sigurnosti, a ruže simbol kvalitetnog života.

Pre ovog protesta žene su u nekim zemljama već dobile pravo glasa, a Novi Zeland je bio prva zemlja modernog doba koja je  to učinila1893. godine

Srbija 8. mart obeležava od 1914. godine

Prvi nacionalni Dan žena obeležen je 28. februara 1909. godine u Sjedinjenim Američkim Državama. Kao Međunarodni dan ustanovljen je na Drugoj međunarodnoj konferenciji žena socijalista 8. marta 1910. godine u Kopenhagenu, da bi se već sledeće 1911. godine, obeležavao u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj i Danskoj.

U Srbiji se obeležava od 1914. godine.

UN su 1975. godine, zvanično počele da obeležavaju Međunarodni dan žena. Dve godine kasnije Generalna skupština UN je rezolucijom proglasila 8. mart Danom ženskih prava.

Žene koje su promenile svet – Koko Šanel

U knjizi Žene koje su promenile svet piše da je Koko Šanel oslobađajući žene stega korseta, menjajući način na koji one treba da se oblače dala značajan doprinos pokretu za prava žena.

Ona sebe nije smatrala feministkinjom, ali je sigurno otkrila lepotu ženskog tela i podarila “malu crnu haljinu” , crno-belu kombinaciju i nezaboravni “Chanel 5”.

Možda baš nešto od toga može biti inspiracija za idealan poklon za 8. mart.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: