Podeli vest


“Ja sam Đorđa, Italijanka, majka, hrišćanka” i, očigledno, buduća predsednica Vlade Italije. Trojstvo koje je isticala u predizbornoj kampanji, donelo joj je pobedu na izborima

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

ĐORSĐA MELONI ITALIJA IZBORI
Tanjug/AP Photo/Domenico Stinellis, File

Predsednica stranke Braća Italije Ðorđa Meloni (45), političarka koja će najverovatnije postati prvi italijanski premijer krajnje desnice od Benita Musolinija, imala je zanimljiv razvojni put od tinejdžerske aktivistkinje koja je hvalila Musolinija do favoritkinje za prvu ženu predsednicu vlade.

Rođena u Rimu 15. januara 1977. godine, Meloni je odrasla u radničkoj četvrti Garbateli sa majkom, pošto ih je otac napustio.

Njena mladost zaista je usidrena na tvrdoj desnici i među skromnim počecima, što je ključ za njen imidž žene iz naroda, preneo je Bi-Bi-Si.

Sa 15 godina, pridružila se Omladinskom frontu, omladinskom krilu neofašističkog Italijanskog socijalnog pokreta (MSI), a kasnije je postala predsednica studentskog ogranka naslednika pokreta, Nacionalne alijanse.

Osnovana 2012. godine, Braća Italije svoje političke korene ima u MSI.

Stranka zadržava logo posleratnih partija krajnje desnice, trobojni plamen.

“Ðorđa Meloni ne želi da odustane od simbola, jer je to identitet od kojeg ne može da pobegne, to je njena mladost”, kaže profesor političkih nauka Ðanluka Pasareli.

Kako je rekao Pasareli, njena stranka nije fašistička, jer fašizam znači dobiti vlast i uništiti sistem, a ona to neće učiniti.

Dodaje da postoje krila u stranci povezana sa neofašističkim pokretom i da je ona uvek “igrala nekako između.”

Meloni je 2008. godine, sa 31 godinom, postala najmlađi italijanski ministar ikada, koga je Silvio Berluskoni imenovao za portfelj omladine i sporta.

Nakon što je formirala sopstvenu stranku 2012. godine, osvojila je samo četiri odsto glasova na prethodnim izborima 2018. godine, da bi da oizbirima u nedelju dobila više od 24 odsto glasova.

Meloni zagovara tradicionalne katoličke porodične vrednosti, ali kaže da će sačuvati italijanski zakon o pobačaju koji dopušta prekide trudnoće, ali omogućuje lekarima da odbiju da ih rade.

Kaže da ženama, koje misle da im je pobačaj jedina opcija, želi da pruži pravo na izbor.

Kako navodi Bi-Bi-Si, dok je nastojala da uveri zapadne saveznike Italije, snažno podržavajući proukrajinsku liniju vlade Marija Dragija, njena tvrdokorna konzervativna socijalna politika zabrinjava mnoge.

Odlučna i borbena dok kritikuje Evropsku uniju, masovnu imigraciju i “LGBT lobije”, ta 45.godišnjakinja je osvojila razočarane birače i izgradila snažan lični brend.

“Da – prirodnoj porodici, ne – LGBT lobijima!” govorila je Meloni gostujući na nedavnom mitingu španske krajnje desničarske stranke Voks.

Profesor Pasareli kaže da Meloni nije opasnost za demokratiju, već za Evropsku uniju, stavljajući je u isti kalup sa Marin Le Pen i Viktorom Orbanom.

U želji da postane prva žena premijer Italije, ona je potvrdila svoj ženski identitet, ali, smatra profesor Pasareli, na mačo politički način.

Za svoje saveznike, ona bi predstavljala radikalnu političku promenu koja je potrebna Italiji, s obzirom na njenu dugu ekonomsku stagnaciju, navodi Bi-Bi-Si.

Meloni ima ćerku, rođenu 2006, s partnerom Andreom Ðambrunom, televizijskim novinarom.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: