Podeli vest

Više od 30 američkih saveznih država tužilo je kompaniju “Meta”, koja je vlasnik Fejsbuka i Instagrama, zbog navodne štete koju su ove platforme nanele mentalnom i fizičkom zdravlju dece.

Autor : Bilten.rs , Izvor :

Foto:Pixabay

“U nastojanju da poveća profit, Meta je u više navrata obmanjivala javnost o suštinskim opasnostima svojih proizvoda. Prikrila je načine na koje Instagram i Fejsbuk izrabljuju i manipulišu najranjivijim konzumentima: tinejdžerima i decom”, rekao je javni tužilac u Kaliforniji Rob Bonta, prenosi Glas Amerike.

Advokat Metju Bergman iz Pravnog centra za žrtve društvenih mreža podneo je ranije tužbe u slučajevima sajberbulinga (digitalnog nasilja) na društvenim mrežama koje su sada postale deo velike tužbe saveznih država.

On je istakao da su platforme opasne za mlade, ne toliko zbog sadržaja, nego zbog načina na koji su dizajnirane kako bi promovisale zavisnost.

“Algoritmi su eksplicitno dizajnirani da maksimalno povećaju angažman korisnika, ne da daju deci ono što žele da vide, nego ono od čega ne mogu da skrenu pogled. To ih izlaže materijalima koje ne traže, čini da mrze kako izgledaju, da mrze svoja tela, te ih ohrabruje da se rizično ponašaju”, naveo je Bergman.

Iz Mete, sa druge strane, navode da nude oko 30 alata i resursa tinejdžerima kako bi im pomogli da štite svoju privatnost i dobrobit, uključujući i zaštitu od neželjenih sadržaja.

“Kada odrasla osoba pokuša da pošalje poruku tinejdžeru koji je ne prati, videće notifikaciju koja joj daje do znanja da slanje poruka tinejdžeru nije opcija”, izjavila je potpredsednica menadžmenta proizvoda Mete Emili Dalton Smit.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: