Podeli vest

Odgovor na pitanje hoće li se minimalac izjednačiti sa potrošačkom korpom mogli bi da saznamo danas nakon sastanka predstavnika sindikata i Vlade koji se održava u palati Srbija.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Potrošačka korpa
Foto: Pixabay

Pregovori oko povećanja minimalne cene rada za 2024. godinu počeće danas u Palati Srbija, a njima će prisustvovati predstavnici sindikata i poslodavaca, Ministarstva finansija i Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Iz Ministarstva kažu da je se već godinama unazad se ustaljenom dinamikom povećanje minimalne cene rada vrši jednom godišnje, tako da nova minimalna cena rada po satu važi od 1. januara naredne godine i tako će, kako su naveli, biti i ovog puta.

Odlukom Vlade Republike Srbije iz septembra 2022. godine minimalna cena rada povećana je za 14,3 odsto, odnosno sa 201,22 na 230,00 dinara po radnom času, bez poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, koja važi od januara do decembra 2023. godine.

Sindikati, sa druge strane smatraju da je ovo nedevoljno i traže vanredno usaglašavanje cena.

Ujedinjeni granski sindikat Nezavisnost i Savez samostalnih sindikata Srbije traže da minimalna zarada, koja sada iznosi 40.020 dinara, bude izjednačena sa troškovima minimalne potrošačke korpe koji su premašili 50.000 dinara.

Procene su da u Srbiji minimalnu platu prima oko oko 400.000 ljudi

Prosečna zarada (bruto) obračunata za februar 2023. godine iznosila je 112 212 dinara, dok je prosečna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 81 359 dinara.

Međutim, medijalna zarada, pokazuje nešto jasniju sliku. On je u februaru 2023. iznosila 62 239 dinara-

To znači da je 50% zaposlenih u Srbiji primilo iznos manji od 62 239 dinara.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: