Podeli vest

Mandatar za izbor Vlade Srbije Miloš Vučević rekao je danas da će danas podneti zahtev predsednici Skupštine Srbije Ani Brnabić za zakazivanje sednice na kojoj će predstaviti ekspoze, plan rada i predlog za sastav Vlade Srbije.

Autor : Bilten.rs , Izvor :

FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Mandatar za izbor Vlade Srbije Miloš Vučević rekao je da će danas podneti zahtev predsednici Skupštine Srbije Ani Brnabić za zakazivanje sednice za 1. maj na kojoj će predstaviti ekspoze, plan rada i predlog za sastav Vlade Srbije.

“Za članove vlade ću sutra predložiti Skupštini Srbije sledeće osobe: Siniša Mali, prvi potpredsednik vlade i ministar finansija, Ivica Dačić, potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova. Irena Vujović, potpredsednik vlade i ministar zaštite životne sredine i vodoprivrede. Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Dubravka Đedović-Handanović, ministar rudarstva i energetike. Tomislav Momirović, ministar unutrašnje i spoljne trgovine.

Maja Popović, ministar pravde. Jelena Žarić-Kovačević, ministar državne uprave i lokalne samouprave. Tomislav Žigmanov, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Bratislav Gašić, ministar odbrane, Marko Đurić, ministar spoljnih poslova. Tanja Miščević, ministar za evropske integracije, Slavica Đukić-Dejanović ministar prosvete, Zlatibor Lončar, ministar zdravlja, Nemanja Starović, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Milica Đuđević-Stamenkovski ministar za brigu o porodici i demografiju, Zoran Gajić, ministar sporta. Nikola Selaković, ministar kulture, Milan Krkobabić, ministar za brigu o selu, Jelena Begović, ministar nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Husein Memić, ministar turizma i omladine, Dejan Ristić, ministar informisanja i telekomunikacija, Darko Glišić, ministar za javna ulaganja. Novica Tončev, Đorđe Milićević, Usame Zukorlić, Nenad Popović i Tatjana Macura, ministri bez portfelja”, rekao je Vučević

na konferenciji za medije posle sednice Predsedništva SNS. Vučević je dodao da je među predlozima osam novih imena, a da su čak 10 članova nove vlade žene. “U suštini imamo jednu trećinu ministara koji nisu bili u sastavu kabineta Brnabić. Što se tiče nestranačkih ličnosti, predložili smo četiri ličnosti koje nisu pripadnici ili članovi jedne političke stranke”, rekao je Vučević.

Rok za izbor nove Vlade Srbije u parlamentu je 6. maj.

Koalicija okupljena oko SNS na izborima u decembru osvojila je na parlamentarnim izborima odžanih 17. decembra prošle godine 1.783.701 glas ili 46,75 odsto.

Na izborima je učestovalo 18 izbornih lista, a poslaničke mandate osvojilo je 10.

Od ukupno 250 mandata, lista “Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane” osvojila je 129 mandata.

Konstitutivna sednica Skupštine Srbije počela je 6. februara, kada su potvrđeni mandati 250 poslanika i time konstituisan novi saziv parlamenta.

Brnabić se na funkciji premijerke Srbije nalazila od 29. juna 2017. godine, a dužnost je preuzela nakon što je Vučić izabran za predsednika Srbije.

Reizabrana je, posle izbora održanih u junu 2020, ponovo u oktobru 2020, to joj je drugi mandat, a posle spojenih predsedničkih i parlamentarnih izbora u aprilu 2022. i treći put je reizabrana u oktobru 2022.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: