Podeli vest

Pomoćnik ministra trgovine Jasmin Hodžić izjavio je da Srbija na zalihama ima dovoljno hrane i najavio novi interventnu isporuku brašna

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

brasno
Foto: Shutterstock ilustracija

U robnim rezervama ima dovoljno hrane na zalihama, izjavio je pomoćnik ministra trgovine Jasmin Hodžić.

“Pšenice imamo za mesec i po dana, soli za 2 do 3 meseca, pirinča za mesec i po dana, ulja za dva meseca, pasulja za jedan mesec. Znači, prosto postoje zalihe koje se trenutno nalaze u rezervama, s ciljem da se interveniše ako dođe do destabilizacije tržišta”, naveo je Hodžić, pozivajući se na poslednje informacije koje je dobio od Direkcije za robne rezerve.

Gostujući na Insajder televiziji on je naveo da su precizni podaci o robnim rezervama uvek tajni, kada se govori o strateškim proizvodima, ali da postoji računica koliko ima zaliha na mesečnom nivou kada bi došlo do sloma tržišta.

Prema rečima dekana Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Žakline Stojanović neophodno je da institucije budu precizne kada iznose podatke, jer se među građanima lako širi panika.

“Ovo o čemu govori pomoćnik ministra trgovine se odnosi, još jednom da pojasnimo, samo na robne rezerve. Količine koje su dostupne na tržištu su daleko veće. Ja bih samo apelovala da se ne prenosi pogrešna informacija stanovništvu Srbije da se mi nalazimo u problemu, jer ovako kada čujete “za mesec i po” vi mislite da je tu kraj, molim vas da tu budemo precizniji”, navela je ona. Ove zalihe koriste se obično u slučaju nestašice na tržištu”, objasnila je Stojanović.

Na pitanje da li Srbija ima dovoljno svega što nam je potrebno, pomoćnik ministra trgovine Hodžić rekao je da uvozimo samo ono što nemamo.

„Mi najviše uvozimo pre svega neke sirovine i energente i to će biti u stvari izazov za naredni period. Trenutno na zalihama imamo preko milion tona kukuruza, preko milion tona pšenice, imamo dovoljno ulja, imamo brašna. I to imamo sve do žetve”, objasnio je Hodžić.

Pomoćnik ministra trgovine najavio je novu interventnu isporuku brašna.

„Ovih dana će biti ponovo interventna isporuka po diskontnim cenama oko 20 – 23.000 tona brašna u cilju da se pomogne proizvođačima hleba”, naveo je on.

Hodžić je dodao da je reč o predlogu koji priprema Ministarstvo trgovine i izrazio uverenje da će Vlada taj predlog usvojiti.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: