Podeli vest

Sve veći broj holandskih opština zalaže se za nacionalnu zabranu upotrebe vatrometa, iako je većina i dalje neutralna po tom pitanju, prepuštajući odluku nacionalnim vlastima, prenosi NL Tajms. U Srbiji, situacija je donekle slična.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

foto:pixabay

Predsednik Privremenog organa Aleksandar Šapić najavio je da ove godine neće biti organizovanog novogodišnjeg vatrometa u Beogradu, te da će novac koji je namenjen za vatromet biti uplaćen društvima za zaštitu životinja.

Primer Beograda sledile su i mnoge druge opštine. Čačak je doneo odluku da će sredstva opredeljena za kupovinu pirotehničkih sredstava biti dodeljena azilima za napuštene životinje, slično je predvideo i Niš.

I Šabac je jedan od gadova koji se pridružio akciji ukidanja vatromet kako bi se zaštitili kućni ljubimci, a Novi Sad je odlučio da vatromet zameni laserima.

Na spisku su i brojne druge opštine i gradovi, a sve je poteklo od Ministarstva poljoprivrede koji je ovu akciju predložilo.

Sličn se dešava i u susednoj Hrvatskoj, a Holanđani su izgleda, najbliži nacionalnoj zabrani vatrometa.

Prema anketi ANP sprovedenoj u 200 od 342 holandske opštine, više od 50 njih je izrazilo podršku zabrani upotrebe vatrometa, u odnosu na prethodnih 30.

Pojedini holandski gradovi poput Goeri-Overflakija, Blarikuma, Imnesa i Larena, prednost daju nacionalnoj zabrani jer je, prema mišljenju njihovih predstavnika, takvu meru lakše sprovesti, nego pojedinačne, lokalne zabrane.

Oni se plaše i da bi lokalne zabrane mogle da prenesu problem na druge, okolne zajednice u kojima takve mere ne postoje. Iz tih razloga, u opštinama su naglasili da je važno da se u slučaju zabrane ona ne odnosi samo na paljenje vatrometa, već i na njegovu kupovinu i posedovanje.

Ipak, ima i onih, poput gradonačelnika Valkenburga, koji se, zalažu za opštu, nacionalnu zabranu vatrometa, ali, uz izuzetak organizovanog vatrometa na određenom mestu u opštini u kome će moći da uživaju hiljade gledalaca. Predlagači su veliki i srednji gradovi kao što su Amsterdam, Roterdam, Hag, Utreht, Groningen, Tilburg, Arnem, Zutermer, Harlem, Zvole i Delft, ali i manje opštine.

Vatromet je u Holandiji dozvoljen samo tokom osam sati u novogodišnjoj noći, odnosno od 18 časova 31. januara do 2 sata posle ponoći prvog dana januara, a opštinama je dozvoljeno da koriste lokalna regulatorna ovlašćenja za uspostavljanje zona u kojima je upotreba vatrometa zabranjena i smatra se krivičnim delom.

Prema holandskom zakonu, vatromet manjeg intenziteta, poput prskalica, može se koristiti tokom cele godine i mogu ih koristiti samo osobe starije od 12 godina. Međutim, vatromet većeg intenziteta, holandski građani mogu kupiti samo tri dana pred Novu godinu, a smeju ga koristiti stariji od 16 godina, dok se eksplozivne vrste vatrometa koji proizvode samo zvuk, bez ukrasnih elemenata, ne smeju prodavati građanima.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: