Holanđani su proterali više od 20 ruskih državljana optuženih za špijunažu poslednjih godina. Poslednji proterani se pretvarao da je stažista

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

holandija
foto: shuttertock

Holandska obaveštajna služba saopštila je da je otkrila navodnog ruskog vojnog agenta koji je pokušao da iskoristi lažni identitet da bi se infiltrirao u Međunarodni krivični sud (MKS) koji istražuje optužbe za ratne zločine u Ukrajini.

Holandska obaveštajna služba (AIVD) saopštila je da juče uhvatila na aerodromu, a onda proterala u Brazil, gde je pod krivičnim postupkom, ruskog špijuna koji je hteo da se infiltrira kao stažista u Međunarodni krivični sud.

Kako se navodi, proteran je navodno brazilski državljanin Viktor Muler Fereira (1989), a zapravo agent ruske-vojne obaveštajne službe (GRU) Sergej Vladimirovič Čerkasov (1985).

On je imao pripremljenu razrađenu priču koja datira godinama unazad, kako bi kao brazilski državljanin pokusao u aprilu da uđe u Holandiju na stažiranje u MKS-u u Hagu, rekao je Rojtersu direktor Holandske obaveštajne agencije Erik Akerbum.

Holandska agencija je saopštila da je primenila neuobičajnu praksu objavljivanja detaljnih informacija o slučaju kako bi razotkrila rad ruske obaveštajne službe i pretnju drugim međunarodnim institucijama.

Ona je distribuirala dokument na četiri stranice u kojem je navedena izmišljena životna priča Čersakova, kojom je konstruisan lažni identitet u cilju prikrivanja njegovih veza sa Rusijom generalno, a posebno sa GRU, navodi Rojters.

Akerbum je naglasio da je u pitanju bila “dugoročna, višegodišnja operacija GRU koja je koštala mnogo vremena, energije i novca”.

“To nam jasno pokazuje šta Rusi smeraju, pokušavaju da obezbede nezakonit pristup informacijama u okviru MKS-a. Mi ovo klasifikujemo kao pretnju na visokom nivou”, dodao je holandski bezbednosni zvaničnik.

Brazilska federalna policija saopštila je da je Čerkasov priveden i da je protiv njega pokrenut krivični postupak zbog korišćenja lažnih dokumenata.

Navedeno je da je Čerkasov ušao u Brazil 2010. godine i da je preuzeo lažni identitet Brazilca čiji su roditelji umrli.

Kao Brazilac, živeo je u Irskoj i Sjedinjenim Državama nekoliko godina, da bi se vratio u Brazil da pripremi preseljenje u Holandiju,navodi se u policijskom saopštenju,

Međunarodni krivični sud sa sedištem u Hagu, otvorio je istragu o Ukrajini samo dan nakon što je Rusija poslala svoje trupe 24. februara, a on je nadležan za vođenje krivičnog postupka u vezi sa međunarodnim krivičnim delima genocida, krivičnim delima protiv čovečnosti, ratnim zločinima i krivičnim delom agresije.

Holanđani su proterali više od 20 ruskih državljana optuženih za špijunažu poslednjih godina, navodi Rojters.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: