Podeli vest

Ne postoji svetski događaj, u poslednjih nekoliko meseci, na kome se neka od holivudskih zvezda nije pojavila sa čačkalicom u ustima. Nije u pitanju modni trend, već nešto sasvim drugo.

Autor : Bilten.rs , Izvor :Bilten.rs

Foto: Pexels

Čačkalice koje holivudske zvezde sada imaju u ustima trebalo bi da im pomognu u odvikavanju od cigareta. Zvuči bizarno, ali izgleda da ipak nije.

Čačkalice nisu tako obične, kako se čini

Iako izgledaju poput najobičnijih drvenih čačkalica one nisu tao obične jer u sebi sadrže nikotin.

Doja Cat, Shavn Mendes ili Rian Phillippe – samo su neke od holivudkih zvezda koje pokušavaju da se odreknu cigareta menjajući ih sa čačkalicom , ponekad i uspešno.

Uostalom, i dalje imate nešto u ustima ili ruci ali nije cigareta, a to kažu olakšava ostavljanje ove ružne navike.

@nerdist Rebecca Ferguson reacts to the Dune popcorn bucket #Dune #DunePartTwo ♬ original sound – nerdist

Manje štetno od cigareta

Markus Meuri, portparol za medije u Švajcarskoj kontakt tački za odvikavanje kaže da je čuo za ovaj trend i izbosi svoje mišljenje o svemu.

„Ako je to nesagoreli nikotinski proizvod bez duvana i drugih štetnih aditiva, on je daleko manje štetan od konvencionalnih cigareta. Ali ni nikotin nije bez opasnosti – posebno za srce i, u slučaju trudnoće, za dete. Zamislivo je prestati da pušite čačkalicama, ali smatram da je profesionalna podrška za većinu neophodna”, kaže Meuri za švajcarski magazin 20 minuta.

Rizici nikotinskih čačkalica

Postoje i dalji rizici. S jedne strane, prema Meuriju, „teško da se išta zna o tome šta to može značiti za zube i desni“.

Hana Selcner zubar u Cugu i medicinski savetnik u Swissdentu slaže se da rizici postoje

„Uopšteno govoreći, stomatolozi ne preporučuju čačkalice za čišćenje između zuba. Kada se koriste, desni se mogu oštetiti, a prostor između njih nije dovoljno očišćen. Kada nikotin uđe u igru, to postaje još dramatičnije”, ističe ona.

„Nikotin uzrokuje lošiji protok krvi u desni. Pošto se ćelije imunog sistema kontrolišu i putem krvotoka, lošija cirkulacija krvi slabi odbrambene snage u usnoj duplji. Dodatno, ako ove čačkalice imaju voćni ukus postoji bojazan da će ih koristiti mlađa populacija, prateći trend, baš kao što se to desilo sa vejpom”, upozorava Selcner.

Iz Šavjcarskog odeljenja za bolesti zavisnosti ističu da je jedino prestanak pušenja zaista rešenje.

„Šteta se ne povećava linearno sa brojem popušenih cigareta, niti se linearno smanjuje po nepušenoj cigareti. Jedna popušena cigareta nanosi polovonu štete koliko bi vam donelo deset dnevno”, poručuju lekari i ohrabruju one koji žele da prestanu da potraže stručnu pomoć jer proces odvikavanja traje i kraće i kroz njega se lakše prolazi uz stručnu pomoć.

@loewe Suddenly I want to be a toothpick #LOEWE ♬ original sound – LOEWE


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: