Podeli vest

Sa laptopom 14-ee0055ng, skraćeno nazvanim „HP 14 Eco Edition“, HP predstavlja čvrst uređaj koji je ozbiljan u pogledu održivosti.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Unsplash

Plastični delovi napravljeni od plastičnog otpada koji bi zapravo završio u moru, dosta recikliranog metala u kućištu i dugmad napravljena od podloge koja je delom napravljena od korišćenog jestivog ulja. Nije za ništa što je novi laptop HP 14-ee0055ng poznatiji kao HP 14 Eco Edition. Informacije o održivosti nisu reklamna uvreda od strane proizvođača – neprofitni Global Electronics Council (GEC) dodelio je hardveru zlatnu ekološku oznaku EPEAT. Nakon sveobuhvatnog pregleda, ovo se daje samo kandidatima koji ispunjavaju sve obavezne i tri četvrtine opcionih kriterijuma održivosti GEC-a, piše Heute.

Ali laptop ne mora da se krije u pogledu performansi i karakteristika, kao što pokazuje test „ Danas “. HP laptop takođe ima interesantnu cenu; u zavisnosti od karakteristika, počinjete od oko 550 evra – a za oko 700 evra dobijate moćan uređaj koji može da se nosi sa mnogo više od standardnih zadataka. Model sa Intel Core i5-1335U procesorom, 16 gigabajta (GB) RAM-a i 512 GB SSD-a učestvovao je u testu „ Heute “ – koji je sada dostupan na mreži za oko 700 evra ili čak jeftinije. Osim toga, u slučaju HP 14 Eco Edition, održivost izgleda zaista, zaista dobro!

Šik izgled i veoma dobra izrada

Ono što je primetno od samog početka je mala težina laptopa i mat plava boja. U doba crnih, sivih i srebrnih modela, Eco Edition je dobrodošla promena koja istovremeno izgleda šik i baršunasto meka. Uređaj, koji je težak 1,4 kilograma, čuva otiske prstiju zahvaljujući svojoj glatkoj, mat završnoj obradi, a oblik je praktičan. Testovi pritiska i savijanja pokazuju da je izrada odlična – ovde ništa ne škripi i ne pomera se, a zahvaljujući metalnom kućištu (veći deo kućišta je od aluminijuma), HP 14 je takođe dobro zaštićen od udaraca, padova i ogrebotina.

Sa visinom od samo 18 milimetara i dimenzijama od 215 k 324 milimetara, laptop staje u skoro svaku aktovku. Sa spoljašnje strane se nalaze dva USB-A porta, pametni priključak za punjenje, HDMI port i kombinovani priključak za slušalice/mikrofon. Šteta: dodatni USB-C port podržava samo prenos podataka, a ne punjenje ili povezivanje sa spoljnim monitorima. Odlično za to: sve veze su izuzetno brze. Dobar utisak se nastavlja i kada ga otvorite – poklopac pokazuje veliki otpor i zahteva malo sile prilikom otvaranja, ali ostaje pod otvorenim uglom kada se dodirne.

Ova tastatura zaista čini kucanje zabavnim

Kućište oko tastera takođe ne popušta, a tačped, koji na sreću ima dosta prostora, se ne klati. Posebno su primetni veliki i čitljivo označeni tasteri, kao i oštar otpor i lep potez – ukratko: kucanje je zaista zabavno sa HP 14 Eco Edition. Jedina stvar koja je neuobičajena je vertikalni raspored tastera Home, Image i End, što nije problem. Opciono osvetljenje tastature dobro služi svojoj svrsi; tasteri se mogu videti bez problema čak i u mračnim okruženjima. Postoji opcioni mali, pouzdan senzor otiska prsta ispod tastature za otključavanje.

Foto: Unsplash

U skladu sa rasponom cena, postoji okvir oko 14-inčnog full HD ekrana koji je prilično širok, posebno na dnu. Full HD kamera (HP True Vision sa 1,080p) je instalirana u traci iznad ekrana. Ovo se može mehanički pokriti malim klizačem ako postoji zabrinutost za privatnost. Postoji dugme za utišavanje mikrofona. Ekran ima rezoluciju od 1.920 k 1.080 piksela, što znači oštar prikaz za ovu veličinu ekrana. HP navodi osvetljenost od 250 nita – u kombinaciji sa jedinim blago reflektujućim ekranom, moguć je rad na otvorenom.

Oštar ekran i odličan kancelarijski svestrani uređaj

Na direktnoj sunčevoj svetlosti postaje teško videti sadržaj ekrana i što je svetlije okruženje, to su bleđe boje na ekranu. Što se tiče cenovnog ranga, i dalje je jedan od boljih displeja i nema ništa loše u njemu kada radi ili striming. Međutim, ako vam je potreban najdetaljniji prikaz boja ili ogromna pokrivenost prostora boja za uređivanje fotografija i video zapisa, bolje će vam biti sa drugim modelom. Međutim, HP 14 Eco Edition nije tehnički dizajniran za ove poslednje zadatke; ima potpuno različite prednosti primene.

Laptop sa Vindovs 11 Home korisničkim interfejsom ima Intel Core i5-1335U procesor sa 16 GB DDR4 RAM-a, integrisanu Intel Iris Kse grafičku karticu i 512 GB SSD. HP 14 Eco Edition savladava kancelarijske zadatke, kao i brzo surfovanje i igranje jednostavnih igrica, kao i konvencionalno uređivanje slika i jednostavno uređivanje video zapisa sa sjajnim bojama. Ali kada je u pitanju uređivanje video zapisa u 4K i 8K ili igranje zahtevnijih igrica poput „Call of Duti“, HP 14 Eco Edition je pogrešan uređaj – čak i ako ne odaberete najviše grafičke postavke. To čini da izgledate još bolje na univerzitetu ili u kancelariji.

Čak i pod opterećenjem, laptop ostaje tih

Premeštanje velikih količina podataka napred-nazad, uređivanje dokumenata, pokretanje IouTube-a u neprekidnoj petlji, sve to nije problem za malu elektranu. Bonus: RAM se i dalje može nadograditi. Velike pohvale su i za hlađenje. Čak i pod punim opterećenjem simuliranim u benchmark testovima, ventilatori laptopa rade tiho i kućište se jedva zagreva. Govoreći o testovima standarda: baterija je imala osrednje vreme rada od pet sati pod najintenzivnijim opterećenjem i devet sati pod prosečnim opterećenjem. U zavisnosti od posla, 8-časovni radni dan bi mogao biti blizu bez naknade između.

Punjenje je brzo, a potpuno punjenje traje nešto više od 90 minuta – čak i tokom rada. Ako ste zabrinuti da bi memorija od 512 GB (oko 475 GB se ne koristi) mogla brzo postati premala, možete zameniti i SSD na HP 14 Eco. Zvučnici su standardni i zvuče uglavnom jasno, ali sve više postaju limeni pri većoj jačini zvuka i generalno nude malo basa. Rezolucija kamere je iznenađujuće dobra i više nego upotrebljiva za bilo koji onlajn sastanak. Kamera radi dobro čak i u neoptimalnim uslovima osvetljenja i daje ozbiljne portrete.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: