Podeli vest

Patrijarh srpski Porfirije služi večernje vaskršnje bogosluženje u Hramu Svetog Save, kojem prisustvuju borci iz bitkе na Paštriku i sa Košara.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG: MARKO ĐOKOVIĆ (STF)

Pored veterana, službi pod nazivom “Večernje ljubavi” prisustvuje i više stotina vernika SPC.

Kako je najavljeno, nakon službe će se Patrijarh Porfirije susresti sa borcima iz bitaka na Kosovu i Metohiji 1999. godine.

Patrijarh Porfirije susreo se sa borcima sa Paštrika i Košara

Patrijarh srpski Porfirije susreo se danas u Hramu Svetog Save sa borcima iz bitke na Paštriku i sa Košara

Patrijarh je borce iz bitaka na Kosovu i Metohiji 1999. godine u svečano primio u svetosavskom parohijskom domu.

Patrijarh je proveo vreme sa veteranima u srdačnom razgovoru i prazničnom raspoloženju i dodelio im prigodne poklone, Sveta pisma i molitvenike.

Porfirije je prethodno služio večernje vaskršnje bogosluženje u Hramu Svetog Save, kojem su prisustvovali veterani.

U besedi tokom službe u Hramu, patrijarh je pomenuo i borce sa Košara i Paštrika, koje je nazvao “div junacima i borcima koji su prožeti verom u vaskrsenje Hristovo mogli biti hrabri i neustrašivi u borbama”.

 Vera u vaskrsenje Hristovo nas čini hrišćanima

Patrijarh srpski Porfirije poručio je danas, služeći vaskršnje bogosluženje u Hramu Svetog Save, kojem su prisustvovali borci iz bitkе na Paštriku i sa Košara, da je vera u vaskrsenje Gospoda Isusa Hrista “ono što nas čini hrišćanima”.

Govoreći o Vaskrsu, patrijarh je u besedi poručio da je Bog ljubav po svojoj prirodi i da baš zato što je ljubav, on nije mogao pristati na to da poslednja reč pripadne smrti.

Naveo je da nije dovoljno verovati u Boga uopšteno, već je potrebno imati veru u Isusa Hrista, “Boga koji je postao čovek, koji se raspeo na krstu, sišao u ad i vaskrsao”.

“Po tome mi jesmo hrišćani i jesmo Hristovi, po veri u to da je Isus Hristos sin Božji umro i vaskrsao iz mrtvih. To je važno jer je njegovo vaskrsenje iznutra razorenje smrti, jeste pobeda nad smrću, jeste ostvarenje onog najdubljeg i najvažnijeg cilja svakoga od nas”, poručio je patrijarh.

Dodao je da ljudi nisu stvoreni za smrt, već za život, a “put u večni život im je svojim vaskrsenjem otvorio Isus Hristos”.

Rekao je da je Gospod vaskrsao za sve ljude i da će svi vaskrsnuti na kraju, a da će se vaskrsenju obradovati svi oni koji čeznu za životom, istinom i pravdom.

Pomenuo je u besedi i prisutne borce sa Košara i Paštrika.

“Radujemo se što su danas sa nama ovde i veterani borci, div junaci sa Košara i Paštrika. Borci koji su prožeti verom u Hrista, verom u vaskrsenje Hristovo i zato su mogli da budu istinski borci, kakvi su oduvek bili srpski borci, hrabri, neustrašivi u borbama, ali kada prestanu borbe, prestanu ratovi – milosrdni, spremni na praštanje i na ljubav”, istakao je patrijarh.

On je poručio da treba da zagrlimo jedni druge i da oprostimo jedni drugima, uključujući i onima koji nas mrze.

“Jer tako jedino se saraspinjemo sa Hristom, umiremo sa njima, ali što je najvažnije savaskrsavamo sa njim”, zaključio je patrijarh.

Na Bogosluženju su jevanđela čitana na više jezika, uključujući srpski, grčki, italijanski, francuski, ruski, nemački, engleski…

Pored veterana, službi pod nazivom “Večernje ljubavi” prisustvovalo je i više stotina vernika SPC.

Nakon službe, vernicima su deljena crvena vaskršnja jaja, a patrijarh Porfirije se susreo sa borcima iz bitaka na Kosovu i Metohiji 1999. godine.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: