Podeli vest

Zamrzavanje sastojaka, zatim sušenje, kiseljenje, soljenje ili dimljenje, su metode čuvanja koje produžavaju trajnost namirnica. Hrana iz zamrzivača ima reputaciju brzog kuvanja i nezdrave hrane. Da li je baš tako?

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Unspalsh

Zamrzavanje hrane izmislili su Inuiti, koji su svoju ribu zimi stavljali u led. Odmrznute u proleće, imale su dobar ukus kao i sveže ulovljene. Tada (godina je bila 1912.) ovo je izazvalo radoznalost američkog prirodnjaka Klarensa Birdsaja. Naučio je od Inuita kako da hvata ribu pod debelim ledom i primetio je da se riba koju je ulovio može odmah zamrznuti u vazduhu na temperaturi vazduha od -40°C.

Takođe je primetio da su kristali leda u ribama zamrznutim u hladnoj zimi bili mnogo manji nego u ribama zamrznutim u blaže proleće. Njegov zaključak: Manji kristali leda čuvaju ukus i svežinu proizvoda, prenosi Bellevue.

Zatim je trebalo još nekoliko godina dok se 1930. godine nije razvio proces zamrzavanja i zamrznuta hrana nije stigla na police. Prilikom zamrzavanja, sveži proizvodi se hlade na -18 °C u roku od nekoliko minuta, a kod šok zamrzavanja do -30 °C.

Vitamini se takođe brzo zamrzavaju

Zahvaljujući ovoj genijalnoj metodi, sunčane bobice i zimi imaju odličan ukus. Do sada, kada čujete reč „smrznuta hrana“, niste videli da je neko od radosti skočio do stola. A šargarepa iz zamrzivača se servira malo sramno.

Bezbrojne studije su pokazale da povrće i voće iz zamrzivača često sadrže više vitamina od svežeg sa pijace. Ovo se objašnjava činjenicom da postaje čvrsto kada se brzo zamrzne. Tanak, smrznuti sloj se formira oko hrane, sprečavajući tečnost ili hranljive materije da pobegnu. To znači da ćelijski zidovi ostaju netaknuti, što je dobro prilikom odmrzavanja jer grašak ostaje hrskav, ne postaje kašast i ostaje aromatičan.

Foto: Pixabay

I zato nije iznenađujuće što zamrznuto povrće često sadrži više hranljivih sastojaka od svežeg. Sadržaj hranljivih materija se značajno smanjuje tokom transporta, skladištenja na svetlosti i na sobnoj temperaturi u skladištu. Dok se neki sanduci praziluka po prvi put šalju širom zemlje u prodavnice, oni za smrznuto povrće se brzo zamrzavaju, zajedno sa vitaminima, nekoliko sati nakon žetve. A to znači da se grašak, pasulj, brokoli i spanać mogu poslužiti sveže ubrani čak i zimi.

Ne može svako povrće da ide u zamrzivač

Ali nije sve pogodno za zamrzivač. Povrću sa visokim sadržajem vode nije mesto u zamrzivaču. Krastavci, krompir, paradajz ili luk postaju kašasti kada se zamrznu. Ali i dalje se mogu sačuvati na zaobilazni način. Krompir se, na primer, može zamrznuti kao prženi krompir, pire krompir ili čorba oko 3 meseca. Od paradajza se pravi sos koji staje u zamrzivač. Krastavac, sa 95% sadržaja vode, uopšte nije prikladan. Osim ako nije pasiran sa sokom od limete i zamrznut kao osvežavajući sladoled.

Svako ko kupuje smrznuto povrće treba da obrati pažnju na sledeće savete kako bi na trpezu stiglo ukusno i bez ikakvog gubitka vitamina:

  • Zamrznuto povrće se dodaje u korpu za kupovinu na kraju.
  • Ne prekidajte hladni lanac: stavite izolovanu kesu u torbu za kupovinu zamrznutih predmeta. To znači da hrana dolazi kući dobro ohlađena.
  • Smrznuto povrće pripremite dok je još zamrznuto (po potrebi ostavite da se polako i nežno odmrzava u frižideru).


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: