Podeli vest

Specijalni sud u Beogradu produžio je pritvor za još 30 dana bivšoj državnoj sekretarki MUP-a Dijani Hrkalović, optuženoj za trgovinu uticajem.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

dijana hrkalovic
Foto: Printscreen

Specijalni sud u Beogradu produžio je pritvor za još 30 dana bivšoj državnoj sekretarki MUP-a Dijani Hrkalović, optuženoj za trgovinu uticajem.

Pritvor joj je produžen zbog opasnosti od bekstva, rečeno je Tanjugu u sudu.

Na ovu odluku suda ona ima pravo žalbe.

Hrkalović je uhapšena 15. oktobra i u pritvoru je bila do 10. decembra, kada joj je bio ukinut odlukom Specijalnog suda, nakon što je tužilaštvo podnelo optužni predlog protiv nje.

Tužilaštvo se žalilo na tu odluku, pa joj je pritvor ponovo određen 14 dana kasnije, 24. decembra, kada je vraćena u pritvor Okružnog zatvora u Beogradu.

Njoj je 2. marta trebalo da počne suđenje, ali je odloženo jer je dva dana pre toga otkazala punomoćje svojim advokatima i angažovala novog branioca Vladimira Ðukanovića, koji je tražio dodatno vreme za upoznavanje sa predmetom i pripremu odbrane.

Zajedno sa bivšom državnom sekretarkom optužena su i dvojica bivših policijskih funkcionera.

Optužnim predlogom tužilaštva Hrkalović se tereti zbog dva krivična dela trgovina uticajem u produžuenom trajanju, zbog čega je tužilaštvo tražilo da joj sud izrekne kaznu zatvora od pet godina.

Za njene saoptuženike, bivšeg načelnika odeljenja za specijalne istražne metode Dejana Milenkovića tužtilac je tražio godinu dana zatvora, a za bivšeg načelnika Policijske uprave Novi Sad Milorada Šušnjić dve godine zatvora.

Hrkalović se tereti da je naložila načelniku Milenkoviću da ne postupi odmah po nalozima sudije za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu i nadležnog zamenika Višeg javnog tužioca, koji su tražili da im se dostavi automatska obrada mobilnog telefona Veljka Belivuka, u to vreme okrivljenog za ubistvo Vlastimira Miloševica 30. januara 2017. u Beogradu.

Kasnije je Belivuk pravosnažno oslobođen od tih optužbi, a sada je u pritvoru i optužen je za najbrutalnija krivična dela kao vođa kriminalne grupe „Principi”.

Hrkalović se tereti i da je sa bivšim načelnikom Policijske uprave Novi Sad Miloradom Šušnjićem neovlašćeno prisluškivala bosanskog kriminalca Darka Eleza, koji je nedavno izručen iz Srbije Bosni i Hercegovini zbog niza krivičnih dela koja je tamo počinio.

Optužnim predlogom Hrkalović se tereti i da je Šušnjiću nakon ponošenja krivične prijave Želimira Kreštelice 1. decembra 2017. godine protiv Eleza tražila da se na mere tajnog nadzora stavi Elez.

Na taj način su, kako se sumnja, uticali da on ne dođe pod obradu drugih policijskih odeljenja, te da se spreči da se prema njemu obave druge mere poput tajne pratnje.

Sve navode krivičnih prijava protiv nje, Hrkalović je negirala na saslušanjima u Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Šušnjić se takođe tereti za krivično delo trgovina uticajem, a Milenković za krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Hrkalović je uhapšena 15. oktobra nakon zajedničkog rada Tužilaštva i Sektora unutrašnje kontrole MUP-a i iste noći joj je određen pritvor, dok se Milenković i Šušnjić brane sa slobode.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: