Podeli vest

Konobarske muke sa bakšišom postale su teže onog trenutka kada su kartice postale popularnije od keša. Od tada se traži rešenje kako da napojnica postane legalna, a Hrvati tvrde da su pronašli način.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto:Pixabay

Poreske reforme koje u Hrvatskoj na snagu stupaju 1. januara sledeće godine mogle bi da reše prolem oporezivanja bakšiša u ovoj zemlji.

Kako su potvrdila hrvatska udruženja ugostitelja dogovor između vlade i njih konačno je postignut, a on podrazumeva da se porez na napojnice neće naplaćivati do visine od 3360 evra godišnje.

Napojnica plaćena iznad ovog iznosa podleže porezu u visini od 20 odsto.

Hrvatski zvaničnici se nadaju da će ovom merom zadržati ugostiteljske radnike u zemlji i da će rešiti problem deficitarnosti ovog zanimanja.

Srbija se u smislu problema sa bakšišom suočava sa sličnom situacijom.

Dok jedni misle da bi bakšiš trebalo da bude obavezan, drugi smatraju da je dovoljno da se prestane sa zatvaranjem lokala zbog “100 dinara viška u kasi”.

Poslovno udruženje hotelsko ugostiteljske privrede HORES već se obraćalo srpskom ministarstvu sa molbom da se ovo pitanje stavi na dnevni red. U odnosu na uvođenje obaveznig bakšiša u visini od 10 odsto od računa, prioritet im je uređivanje viška u kasi.

Predsednik HORES-a Georgi Genov izjavio je za Euronews Srbija da je njihov predlog da “čast za konobara” bude 10 odsto od iznosa računa. Napominje da i dalje postoji dilema da li bi napojnica trebalo da se uvede kao obavezan deo računa ili da gost ima pravo da izabere da li će da je plati, odnosno da ima mogućnost da je ne ostavi, ako nije zadovoljan uslugom.

Predsednik udruženja HORES ukazuje da je važno da se reši problem regulisanja napojnica, jer inspekcije ne tolerišu višak novca zatečen u kasi.

“Kasa su i novčanik i džep konobara. On kad ide na posao, sav novac mora da ostavi i ako mu se nađe višak, restoran može da se zatvori do deset dana, drugi put do 60, a treći put na čak godinu dana”, navodi Genov.

Upravo ovaj problem mogao bi da bude rešen “hrvatskim modelom”.

Ipak ostaje otvoreno pitanje da li će bakšiš zaista završiti u rukama konobara ili će ,kao neretko do sada,, ostati u džepovima vlasnika.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: