Podeli vest

Hrvatska je uvela evro i od ponoći je u Šengenu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Pixabay

Hrvatska je u ponoć uvela evro i ušla u Šengen.

Obaveza dvojnog izražavanja cena trajaće do kraja 2023. godine.

U ponoć je započeo period dvojnog opticaja, koji će trajati do 14. januara, a u tom periodu prilikom gotovinskih transakcija moći će se, uz evro, koristiti i kuna kao zakonsko sredstvo plaćanja, prenosi Index.

Hrvatska je u ponoć ušla i u Šengen.

Ukinute su granične kontrole na kopnenim i pomorskim graničnim prelazima, a na proleće će biti ukinute i na aerodromima.

Na graničnom prelazu Bregana simbolično je podignuta rampa i uključeno zeleno svetlo slobodnog prolaska na mestu nekadašnje granične kontrole.

Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović ugostio je na Bregani slovenačku ministarku Sanju Ajanović Hovnik, a nakon kratkog sastanka, tačno u ponoć istovremeno je podignuta rampa s obe strane granice, čime je omogućen slobodni prolaz između dve države.

Pet minuta pre ponoći policijski službenici na Bregani izvršili su poslednju graničnu kontrolu.

Delegacije dve zemlje potom su se uputile na slovenačku stranu, na područje nekadašnjeg graničnog prelaza Obrežje, gde su načelnici policijskih stanica i policijski službenici zahvalili jedni drugima na dosadašnjoj saradnji, uz simbolično uklanjanje ploča sa policijske zgrade u Obrežju.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ