Podeli vest

Povodom predstojećeg Vaskrsa, koji Katolička crkva obeležava 31. marta po Gregorijanskom kalendaru, zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša poručio je da centralna poruka Hristovog uskrsnuća nije prazan grob, nego živi Hrist koji učenike poziva dalje od groba, na mesta prvih susreta, u Galileji.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto:Pixabay

Kutleša je naveo da se u prvih nedelju dana uskrsnuća Hrista život promenio samo onima koji su poverovali da je uskrsnuće Hristovo, koje nisu videli, jednako stvarno kao i prazan grob u koji su gledali.

Napomenuo je da je u zoru trećeg milenijuma po Hristovog uskrsnuća papa Ivan Pavle II opisao duboku krizu koja je zahvatila Evropu. Krajnji uzroci te krize su prepoznati u stavljanju čoveka u centar stvarnosti, u zaboravu da je Bog stvorio čoveka, a ne čovek Boga, rekao je Kutleša i dodao da je sabor Evropi na pragu trećeg milenijuma utvrdio da “evropska kultura odaje sliku ‘tihog otpadništva‘ sitoga čoveka koji živi kao da Bog ne postoji”.

Naše vreme, ocenio je, još jače potvrđuje takvo stanje. Danas, nakon gotovo dvadeset pet godina ubrzanih promena od početka ovog milinijuma, slika je i na evropskoj i na svetskom nivou progresivno lošija, dodao je Kutleša.

“Promene su zahvatile društvo i samu Crkvu”, naveo je zagrebački nadbiskup i dodao da zajednički imenitelj tehnološkog napretka sve opravdava i podnosi.

Naglasio je da nekada nepojmljive stvarnosti, poput prava na “usmrćivanje nerođene dece i na eutanaziju, postaju naša realnost jer je način razmišljanja modernog čoveka lišen temeljnih postavki objektivne istine, a savesti su uspavane”.

Tome je, smatra Kutleša, doprinelo “teološko nijansiranje Istine u nejasne apstrakcije, koje započinju stvaranjem moralne pomutnje, a završavaju pretpostavkama mnogih kako istina nije primenjiva na praktičnu stvarnost”.

Pitamo se, ističe nadbiskup, kako je moguće da nam logika zakaže pred očiglednim, kako je moguće da je najuzvišenije od Božjih stvorenja zaboravilo svoje dostojanstvo i zadatak i ponaša se poput mašine zaražene virusom samouništenja.

Ocenio je da je od dana uskrsnuća Gospodinova svetska istorija nalik praznom grobu pred kojim su na ispitu naša vera i naša temeljna opredeljenja.

“Vera je naša karta za večnost, nadvladavanje granica smrti potvrđivanje je Božje moći”, naveo je Kutlesa, prenela je Hina.

Nadbiskup Kutleša je rekao da je “moćni Bog Ljubav i da ni svog Sina nije štedeo smrti da nam to pokaže”.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

Vest nije pronadjena

POGLEDAJTE JOŠ