Podeli vest

Hrvatskoj nedostaje oko 6.000 zdravstvenih radnika – više od 4.000 medicinskih sestara i gotovo 2.000 lekara

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

doktor operacija
Foto:Shuterstock

Manjak medicinskih sestara sve je ozbiljniji problem svuda, pa čak i u bolnicama koje nemaju toliko izražen manjak lekara, piše Večernji list.

I dok se, kažu, stanje s bolničkim lekarima donekle popravlja, kritično je u primarnoj zdravstvenoj zaštiti gde nedostaje više od 400 lekara, najviše porodičnih, kao i po sedamdesetak pedijatara i ginekologa.

“Još pre tri godine nedostajalo je oko 4.000 medicinskih sestara. Upravo prikupljamo podatke za novu analizu Ministarstva zdravstva, a, po svemu sudeći, situacija je sada još gora”, rekao je za zagrebački dnevnik Mario Gazić, predsednik Hrvatske komore medicinskih sestara.

Medicinskih sestara jednostavno nema, a tražene su i u drugim zemljama EU. Na Zavodu za zapošljavanje bilo ih je 280, deo ih se zaposlilo, ali deo je nezapošljiv, zato što se bave nečim drugim ili se i dalje školuje.

“Najproblematičnije je u dalmatinskim županijama, gde se medicinske sestre sa srednjom stručnom spremom radije okreću turizmu, nego da rade za 6.000 kuna”, kaže Gazić.

Dodao je i da su zagrebačke bolnice u istom problemu, a kao primer navodi da je jedna bolnica raspisala konkurs za sto medicinskih sestara na koji se, kako kaže, javilo svega dvanaest.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: