Podeli vest

Član Vrhovnog političkog saveta jemenske militantne grupe Huti, Muhamed Ali Al Huti izjavio je danas da ako Amerika odluči da izvrši invaziju na Jemen kopnom, suočiće se sa teškim lekcijama gorim od Vijetnama.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/Houthi Media Center via AP

On je istakao da zapadni mediji usvajaju američki narativ o događajima u Crvenom moru, a da je cilj toga američki pokušaj da tim sredstvima demonizuje jemenski narod.

“Amerikanci i Britanci su đavoli koji odbijaju da zaustave genocid u Gazi i ukinu opsadu palestinskog, nastojeći zajedno sa Izraelom da militarizuju Crveno more i nastave eskalaciju i agresiju na Jemen. Ako Amerika i Britanija odluče da napadnu Jemen kopnenim putem, čekaće ih teške lekcije još gore od onih sa kojima su se suočili u Vijetnamu, Avganistanu i Iraku”, poručio je zvaničnik Huta.

On je istakao da narod Jemena voli slobodu i ima mnogo opcija da “nanese strateški poraz Amerikancima u regionu”.

El Huti je u intervjuu za sajt Mintpress rekao da Huti imaju nekoliko strategija da pobede Amerikance u regionu, prenosi jemenska televizija Al Masira.

“Amerika eskalira sukob u regionu svojim ponovljenim upozorenjima, medijskim terorizmom, porukama i pozivima brodovima, što su akcije koje štete plovidbi i globalnoj trgovini, pored vojnih napada na Jemen”, naveo je on.

Takođe je potvrdio da je 4.874 broda bezbedno prešlo Crvenim morem, otkako su jemenske oružane snage objavile svoje vojne operacije protiv izraelskih brodova, kao i da dnevno prođe oko 70 brodova preko moreuza Bab al-Mandab bez posledica.

“Vašington pokušava da obmane svet širenjem glasina da je prolaz kroz Bab al-Mandab nebezbedan, a takođe vrši pritisak na međunarodne brodarske kompanije koje nemaju veze sa Izraelom da ne prolaze preko Crvenog mora, kako bi podstakli nezadovoljstvo protiv Jemenaca i služili zločincu Benjaminu Netanijahuu”, poručio je El Huti i pozvao SAD da se okrene najboljem rešenju za zaustavljanje agresije ukidanjem opsade naroda Gaze.

Prema njegovim rečima, Jemen je primio mnoge indirektne poruke i pretnje od Sjedinjenih Američkih Država, uključujući otvaranje unutrašnjih frontova, narušavanje mira, zaustavljanje pomoći i drugo, podrške jemenskog naroda Gazi.

On je ponovio da je međunarodna plovidba u Crvenom moru bezbedna za brodove, sa izuzetkom izraelskih brodova ili brodova koji idu ka izraelskim lukama.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: