Podeli vest

Australijske vlasti pronašle su radioaktivnu kapsulu koja je nestala na putu od rudnika Rio Tinta u gradiću Njuman do glavnog grada Perta koji je dug 1.200 kilometara.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

HEMIJA
Foto: Pixabay

Australijske vlasti pronašle su danas radioaktivnu kapsulu manju od novčića, izgubljenu u Zapadnoj Australije prošle nedelje, saopštio je državni ministar za hitne slučajeve.

Nedelju dana trajala je potraga za kapsulom, koja je ispala iz kamiona koji se kretao na ruti dugoj oko 1.400 kilometara kroz Zapadnu Australiju između gradova Njumen i Pert, prenosi Rojters.

Kapsula sa radioaktivnim izotopom cezijum-137 je otkrivena pomoću vozila, koje se kretalo brzinom od 70 km na sat i opremljeno je specijalnom opremom za detekciju zračenja, naveli su zvaničnici australijske savezne države Zapadne Australije. Dodaju da se kapsula nalazila na oko dva metra od ivice puta.

“Želim da naglasim da je ovo izvanredan rezultat”, rekao je ministar za hitne slučajeve Zapadne Australije Stiven Doson na konferenciji za novinare i dodao da je kapsula pronađena jutros oko 50 kilometara južno od grada Njumena.

Naglasio je da vojska proveravala kapsulu i ona će sutra biti odneta u obezbeđeni objekat u Pertu. Kamion koji je prevozio kapsulu stigao je u depo u Pertu 16. januara, a službe za vanredne situacije su obaveštene o nestaloj kapsuli tek 25. januara.

Vlasti sumnjaju da su vibracije iz kamiona dovele do olabavljenja šrafova i zavrtnja, a kapsula je ispala iz pakovanja, a zatim i iz otvora u kamionu. Jezgro kapsule sadrži malu količinu radioaktivnog cezijuma-137, koji može izazvati ozbiljne bolesti ako se dodirne.

Kapsula je dimenzija osam milimetara sa šest milimetara. Cezijum-137 je radioaktivni izotop cezijuma sa periodom poluraspada od 30 godina.

Do njegovog oslobađanja dolazi upotrebom nuklearnog oružja kao i u slučajevima nesreća u nuklearnim elektranama, zbog čega predstavlja veliki rizik za životnu sredinu, navodi Enciklopedija Britanika. Kompanija Rio Tinto se izvinila pre tri dana zbog gubitka kapsule.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

No post found!