Podeli vest

Suprotno uvreženim mišljenjima, nova studija Oksfordskog univerziteta pokazuje da korišćenje Fejsbuka ne nanosi psihološku štetu, već da čak može biti dobro za mentalno zdravlje, prenosi Skaj njuz.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

facebook
Foto: Pixabay

Studija je zasnovana na podacima prikupljenim od skoro milion osoba iz 72 zemlje u proteklih 12 godina, što je najveće istraživanje tog tipa.

Profesor Endrju Pžibiljski, koautor studije objavljen u časopisu “Rojal sosajeti open sajens” (Royal Society Open Science) rekao je da su naučnici “pažljivo proučili najdostupnije podatke i otkrili da se oni ne poklapaju s idejom da je korišćenje Fejsbuka povezano sa štetom”.

“Baš suprotno”, kaže Pžibiljski.

Rezultati studije pokazuju da je veza između korišćenja Fejsbuka i dobrobiti nešto pozitivnija za muškarce, kao i mlade korisnike.

“Iako su izveštaji o negativnim psihološkim ishodima povezanim sa društvenim mrežama česti u akademskim i popularnim tekstovima, dokazi o šteti (po mentalno zdravlje) su spekulativni više nego konačni”, naveli su autori oksfordske studije.

Komentarišući nalaze studije, Piter Ečels, profesor komunikacije psiholoških i naučnih sadržaja na Bat Spa univerzitetu ocenjuje, ipak, da je taj rad deskriptivan i kao takav ne bavi se uzročno-posledičnim vezama.

“Što će reći da ne znamo kako, da li i do koje mere promene usled usvajanja Fejsbuka dovode do promena u mentalnom blagostanju”, rekao je Ečels.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: