Podeli vest

Iranske zalihe uranijuma obogaćenog na nivo od 60 odsto, što je blizu granice za pravljenje nuklearnog oružja, blago su se smanjile, ali i dalje su prisutni problemi u saradnji Irana sa inspektorima Međunarodne agencije UN za atomsku energiju (IAEA), navodi se u povreljivom izveštaju agencije u koji je Rojters danas imao uvid.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

AP FOTO/IAEA,Efrem Lukatsky (STF)/Tanjug

U jednom od dva kvartalna izveštaja državama članicama, IAEA je navela da je Iran razblažio 31,8 kilograma uranijuma obogaćenog do 60 odsto za proizvodnju 97,9 kilograma uranijuma obogaćenog do 20 odsto.

Prema izveštaju, Iran je tokom tri meseca smanjio ukpune zalihe uranijuma obogaćenog do 60 odsto, što je blizu nivoa od 90 odsto za nuklearno oružje, za 6,8 kilograma na 121,5 kilograma.

Iran negira da radi na stvaranju nuklearnog oružja, a usporavanje obogaćivanja uranijuma u Iranu moglo bi da pošalje poruku da Teheran nastoji da smanji tenzije u odnosima s SAD posle godina zatezanja odnosa od propasti nuklearnog sporazuma Irana i svetskih sila iz 2015. godine.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

ALKARAZ prvi FINALISTA VIMBLDONA

Španski teniser Karlos Alkaraz plasirao se u finale Vimbldona, pošto je danas u polufinalu pobedio Rusa Danila Medvedeva 6:7 (1:7),…