Podeli vest

Generalni direktor Međunarodne agencije za nuklearnu bezbednost (IAEA) Rafael Grosi izjavio je da je nuklearna elektrana Zaporožje danas ostala bez eksternog napajanja električnom energijom, zbog čega je stanje nuklearne bezbednosti u tom objektu ”izuzetno ranjivo”.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

ZAPOROŽJE
Tanjug/AP Photo, File

”Ukrajinska ZNPP je jutros izgubila svu spoljnu struju po sedmi put tokom sukoba, što ju je primoralo da se oslanja na hitne dizel generatore, kako bi bila osgirana nuklearna sigurnost, i situacija u elektrani je izuzetno ranjiva. Moramo se složiti da zaštitimo elektranu sada, ova situacija ne može da se nastavi”, napisao je na svom nalogu na Tviteru Grosi.

Prethodno je ukrajinsko državno preduzeće za proizvodnju nuklearne energije “Energoatom” saopštilo da je nuklearna elektrana u Zaporožju isključena sa elektromreže zbog ruskog granatiranja eksternog dalekovoda.

“Energoatom” je naveo na Telegramu da je dalekovod u Dnjepropetrovsku, koji snabdeva strujom nuklearnu elektranu u Zaporožju, koja je sada pod kontrolom Moskve, obustavio isporuke nakon što je pogođen u ruskom granatiranju tokom noći.

Nuklearna elektrana Zaporožje isključena je sa spoljnog napajanja preko linije sa teritorije Ukrajine i prebačena na dizel generatore, objavljeno je na Telegram kanalu nuklearke.

“Usled gašenja visokonaponske linije od 750 kilovolta, nuklearka Zaporožje je izgubila eksterno napajanje. Snagu za sopstvene potrebe obezbeđuju dizel generatori“, navedeno je u objavi, prenosi Interfaks.

Dodaje se da je radijacija na lokaciji nuklearne elektrane normalna. Zaporožje ​​je najveća nuklearna elektrana u Evropi, sa šest blokova.

Stanica ne proizvodi struju od 11. septembra 2022. godine. Pet reaktora je u hladnom režimu, a jedan radi zbog obezbeđivanja sopstvenih potreba elektrane.

Od marta prošle godine nuklearka Zaporožje je pod kontrolom ruskih snaga, a od 1. septembra prošle godine u njoj dežura nekoliko stručnjaka IAEA, koji se periodično smenjuju.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: