Podeli vest

Kompanija “Ibej” suočava se sa optužbama i potencijalnom kaznom od dve milijarde dolara, nakon što je Vlada SAD podnela tužbu zbog prodaje uređaja koji automobilima omogućavaju “prevaru kontrole potencijalno prevelikih količina emisija štetnih gasova”.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

kupovina onlajn
Foto: Pixabay

Sporno je 343.011 uređaja koji su u suprotnosti sa američkim Zakonom o čistom vazduhu, a “Ibej” se tereti da je omogućio njihovu prodaju, prenosi Euraktiv.

Tzv. “valjani ugalj” postao je oblik protesta protiv zaštite životne sredine u Sjedinjenim Državama, koji uključuje modifikaciju dizel motora kako bi emitovao crne oblake čađavih izduvnih gasova.

Do nedavno, uređaje koji su bili potrebni za to, bilo je relativno lako pronaći preko onlajn prodavaca, a koštali su između 200 i 500 dolara.

Ministarstvo pravde podnelo je tužbu protiv onlajn prodavca, za transakcije između novembra 2015. i januara 2023. godine, navodeći u sudskim dokumentima da je kompanija dozvolila prodaju više od 343.000 “uređaja koji su dizajnirani da ponište kontrolu emisije vozila i krše Zakon o čistom vazduhu”.

Nakon optužbi, kompanija je odgovorila saopštenjem da će se pravno boriti protiv ovakve odluke.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: