Međunarodna agencija za energetiku (IEA) saopštila je da je ruski izvoz nafte porastao u novembru.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

nafta
Foto: Shutterstock

Ruski izvoz nafte je porastao u novembru uoči ograničenja cena od 5. decembra, koje su nametnule G7, Evropska unija i Australija kako bi umanjile ratne prihode Moskve, saopštila je danas Međunarodna agencija za energetiku (IEA). Silazni trend svetskih cena nafte i veći popusti na rusku naftu uticali su na pad prihoda Moskve za 700 miliona dolara na 15,8 milijardi dolara, objavila je IEA.

Agencija sa sedištem u Parizu je navela da i dalje procenjuje da će ograničenje cena smanjiti rusku proizvodnju nafte za 1,4 miliona barela dnevno (bpd) sledeće godine, prenosi Rojters.

„Mada su niže cene nafte dobrodošlo olakšanje za potrošače koji su suočeni sa rastućom inflacijom, potpuni uticaj embarga na rusku naftu i na isporuke derivata tek ostaje da se vidi“, dodaje IEA.

Globalni ekonomski izazovi i zabrinutost oko potražnje u Kini, najvećem uvozniku nafte, pomogli su da se veći deo ovogodišnjeg rasta cena nafte neutrališe, ali IEA kaže da je potražnja u nekim regionima iznenađujuće snažna.

Kina, Indijeai Bliski istok nadoknadili su deo smanjenja kupovina nafte u Evropi i drugim zemljama u istočnoj Aziji, napominje se u izveštaju agencije za energetiku.

Ova konstatacija je navela IEA da poveća svoju procenu rasta potražnje za naftom za ovu godinu za 140.000 barela dnevno (bpd) na 2,3 miliona bpd i za 100.000 barela dnevno na 1,7 miliona bpd za sledeću godinu.

Prema mišljenju IEA, budući da predstoje zimski meseci i da se približavamo napregnutijem balansu između ponude i potražnje na tržištu nafte u drugom kvartalu 2023, ne može se isključiti još jedan rast cena “crnog zlata“.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: