Britanski pisac Ijan Fleming zaslužan je za prvo postavljanje norveškog drvceta na centralnom londonskom trgu, Trafalgar skveru, pokazuje dokument otkriven u Nacionalnom pomorskom muzeju u Griniču do kog je došao autor njegove nove biografije, piše Tajms.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Pixabay

Otkucana beleška admirala Normana Deninga, koji je tokom rata radio sa Flemingom u pomorskoj obaveštajnoj službi, a početkom 1960-ih godina postao i njen direktor, podseća na večernji izlazak sa tvorcem Bonda u zimu 1942. godine koji menja do sada poznatu istoriju o započinjanju tradicije postavlja božićnog drvceta na centralnon londonskom trgu, kao gest zahvalnosti Norveške za pomoć Britanije tokom Drugog svetskog rata.

U belešci Dening piše da je „nekog datuma pre Božića, tokom ratnih godina“ Kraljevska mornarica vratila norveškog komandosa, misleći na Monsa Urangsvaga, koji se vratio sa racije na ostrvu Hisoj kod zapadne obale Norveške sa parom posečenih borova.

Tajms piše da tradicionalni izveštaji o napadu na Hisoj beleže da je Urangsvag jedno drvo posekao kao poklon norveškom kralju Hakonu VII, koji je pobegao iz svoje domovine nakon invazije nacističke Nemačke i živeo u egzilu u blizini Vindzora.

Prema tim izveštajima Uransvag isporučuje drvo svom kralju, a monarh traži da se ono postavi na Trafalgar skveru, bez svetla kako bi se uskladilo sa zamračenim uslovima.

Međutim, Deningova verzija sadrži dva drveta, od kojih je jedno bilo vezano za severnu balustradu trga pre nego što ga je Hakon ugledao.

Dening u belešci piše da je Urangsvag „stigao nakon avanturističkog putovanja, a s obzirom na rizike i opasnosti kojima je bio izložen, Ijan Fleming je sugerisao da bi bilo lepo da ga privučemo na prvoklasni obrok i noćni izlazak u grad”.

Posle večere svi su nagurali u dva vozila , gde su shvatili da je Uransvag sa sobom imao dve jelke, za koje Dening veruje da su došle iz Hakonove letnje palate u Oslu, a ne iz Hisoja.

“Mislim da je Ian bio taj koji je predložio da bi bio lep gest postaviti jedno drvo na Trafalgar skveru. To smo i uradili, vezujući ga za balustradu na severnoj strani. Naravno, nije bilo bajkovitih svetala, ali su jedna ili dve avionske rakete obezbeđivale osvetljenje”, stoji u Deningovoj belešci, koja je bila nepoznata istoričarima sve dok Nikolas Šekspir, autor knjige “Ijan Fleming: Potpuni čovek”, nije zatražio od muzeja da pretraži njegovu arhivu.

“Porodica je oduvek verovala da je Fleming pomogao da se postavi prvo drvo na Trafalgar skveru i podsticali su me da saznam više”, dodao je Šekspir.
Ovogodišnja jelka posečena je u petak i trebalo bi da bude ukrašena do 1. decembra.

Vestminsterski savet, koji brine o drvetu kada se postavi na trgu, navodi da nisu bili svesni Flemingovog doprinosa ovoj tradiciji.

Fleming, koji je umro 1964. godine, nije mogao ni da pretpostavi da će njegova ideja postati tradicija od 1947. pa nadalje, i da će norveška vlada svake godine slati drvo u London.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: