Podeli vest

Ijan je oko 540 kilometara jugozapadno od Kejp Fira u Severnoj Karolini i kreće se maksimalnom brzinom od 120 kilometara na čas, javlja Rojters.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

URAGAN
Tanjug/ Orange County Fire Rescue’s Public Information Office via AP

 

Uragan Ijan ponovno je ojačao i danas se se približava obali američke savezne države Južne Karoline, gde je proglašeno vanredno stanje, nakon što je na Floridi prouzrokovao smrtonosne poplave, izvestio je Nacionalni centar za uragane (NHC), prenosi Rojters.

Ijan jedna od najjačih oluja koja je ikada pogodila kopno SAD, poplavila je naselja na obali Meksičkog zaliva i ostavila bez struje milione, da bi oslabila pre nego što je nastavila kretanje do Atlantskog okeana, gde je opet povratila snagu pred očekivani udar u Južnoj Karolini u toku današnjeg dana.

Očekuje se da bi Ijan mogao da stigne do kopna danas oko 14 sati po lokalnom vremenu, severno od Čarlstona, a upozorenje za uragan izdato je na priobalnom području dugom oko 370 km od granice Južne Karoline i Džordžije na severu do Kejp Fera u Severnoj Karolini.

Očekuje se da će Ijan danas doneti potencijalne po život opasne oluje i moguća tornada u region, saopštila je Nacionalna meteorološka služba.

Čarlston je posebno izložen riziku, u kome je prema istraživanju gradskih vlasti objavljenom u novembru 2020., oko 90 odsto svih stambenih objekata podložno olujnim poplavama.

Južna Karolina se sada priprema za dolazak Ijana, gde je američki predsednik Džozef Bajden proglasio vanredno stanje.

I guverner Severne Karoline Roj Kuper pozvao je stanovnike da “preduzmu potrebne mere” i upozorio na mogućnost poplava, odrona i tornada.

“Oluja je još opasna”, rekao je Kuper.

Uragan Ijan pogodio je u sredu posle podne pogodio Floridu kao uragan 4. kategorije, s vetrovima maksimalne brzine od 241 km na sat.

Broj mrtvih na Floridi nakon što je uragan prošao ovom američkom saveznom državom nije poznat, jer raštrkani izveštaji o žrtvama nisu potvrđeni i sumirani.

U teško pogođenom okrugu Šarlot, portparol šerifovog odeljenja potvrdio je višestruke smrtne slučajeve, ali nije imao tačnu cifru.

Vlasti okruga Sarasota istražuju dva moguća smrtna slučaja uzrokovana olujom, rekao je šerifov portparol, prenosi Rojters.

Na konferenciji za novinare, guverner Ron De Santis je saopštio da žrtava ima, ali je upozorio na spekulacije sa brojevima pre zvanične potvrde.

Američki predsednik Džozef Bajden, u obraćanju ranije u sedištu Federalne agencije za vanredne situacije (FEMA) u Vašingtonu, izjavio je da bi se moglo pokazati da je Ijan najsmrtonosniji u istoriji ove države.

.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: