Podeli vest

Ikonična Hermès Birkin torba, nazvana po preminuloj pevačici i glumici Jane Birkin, jedan je od najželjenijih luksuznih predmeta na svetu – međutim, priča o njenom nastanku manje je glamurozna.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten

Foto: Pixabay

Torba je statusni simbol i postiže hiljade dolara na tržištu preprodaje.

Priču o torbi otkrila je Vogue saradniku Luku Lichu 2012. godine, prenosi Yahoo News.

Godine 1981. Birkin je sedela pored Žan-Lui Dymasa – koji je tada bio predsednik francuske luksuzne dizajnerske kuće Hermès – kada ju je Air France nadogradila na letu za London, rekla je Lichu.

Nakon što je prosula sadržaj svoje torbe na podu aviona, Dymas joj je rekao: “Treba ti jedna sa džepovima”, na šta je ona odgovorila: “Onog dana kada Hermès napravi torbu sa džepovima, ja ću je imati.”

Dymas je navodno odgovorio: “Ali ja sam Hermès, i ja ću staviti džepove za tebe”, rekla je.

Zatim je nacrtala dizajn torbe koju želi na kesici za povraćanje u avionu. Dymas je pristao da mu je napravi uz uslov da mu dozvoli da koristi njeno prezime kao ime torbe.

Birkin je Lichu rekla da je Hermès plaćao godišnji honorar od 30.000 funti u 2011. godini, što sada iznosi 39.000 dolara. Ovu zaradu je potom donirala svojim odabranim dobrotvornim organizacijama.

Godinama kasnije, Birkin torba je poprimila sopstveni život i sada se smatra statusnim simbolom. Kupci moraju čekati godinama da se prijave na liste čekanja kako bi je kupili u jednom od prodavnica. Retkost ovih predmeta stvorila je procvat tržišta preprodaje, gde se Birkin torbe prodaju za hiljade dolara.

Prvi put je prodata za 2.000 dolara 1984. godine, ali standardna kožna Birkin torba sada košta više od 10.000 dolara kad je nova. Neki od skupljih modela, uključujući krokodilske i dijamantski ukrašene Birkin torbe, mogu koštati i do 200.000 dolara prema Sotheby’s-u. Jedna od njenih ružičastih torbi ukrašena sa preko 2.000 dijamanata – nazvana Sac Bijou Birkin – imala je cenu od 2 miliona dolara 2012. godine.

U poslednjim godinama, ove torbe su takođe viđene kao čvrsto ulaganje. Podaci sa online tržišta Baghunter iz 2018. godine pokazali su da je Birkin torba nadmašila i S&P 500 i cenu zlata tokom prethodna tri decenije.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

saracin

VUČIĆ SUTRA dočekuje SARACINA

-Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastaće se u petak, 14. juna sa specijalnim izaslanikom Nemačke za Zapadni Balkan Manuelom Zaracinom,…
orlić

VLADA: Orlić zvanično direktor BIA-e

Vlada Srbije donela je danas na sednici rešenje o postavljenju Vladimira Orlića za direktora Bezbednosno-informativne agencije. Saglasnost da Orlić bude…