Podeli vest

Rezerve krvi i dalje su smanjene, a hitno su potrebni davaoci B negativne i 0 krvne grupe, rekla je Mirjana Knežević iz Instituta za transfuziju.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

davanje krvi
Foto: Shutterstock

Juče je počela tradicionalna Zimska kampanja Instituta, tokom koje će do 5. marta biti organizovane akcije dobrovoljnog davanja krvi u više od 40 gradova i opština. Knežević je gostujući na RTS kazala da je svaki praznični period kritičan za rad Instituta za transfuziju.

“Radili smo 2. i 3. januara, ali za ta dva dana prikupljeno je oko 60 jedinica krvi što nije dovoljno za nesmetan rad zdravstvenih ustanova. Već tokom jučerašnjeg radnog dana prikupljeno je više od 300 jedinica krvi” rekla je Kneževićeva i podsetila građane da mogu dati krv i tokom predstojećih praznika.

Kako je navela, bilo bi idealno kada bi se tokom pet radnih dana prikupilo 350 jedinica krvi, dodajući da se to se u prethodnoj godini nije često događalo sem kada su rađene akcije.

Kneževićeva je istakla da je nulta krvna grupa najdeficitarnija, ali i sve negativne krvne grupe, budući da samo 15 odsto stanovništva ima negativne krvne grupe. Napomenula je da je u prethodnom periodu dosta pacijenata bilo B krvne grupe, zbog čega je i ta krvna grupa deficitarnija.

“Petnaestu godinu za redom, juče smo otvorili kampanju. Ideja je da tokom zimskog perioda pozovemo ljude da doniraju krv. Cilj je da se opštine takmiče u prikupljanju krvi, a opština koja ima najbolje rezultate dobiće plaketu solidarnosti”, istakla je Kneževićeva i dodala da se danas akcija organizuje u Požarevcu, Smederevskoj Palanci i Loznici.

Tokom 2022. dobrovoljni davaoci su obezbedili više od 71.000 jedinica krvi i 2.700 jedinica trombocita. Kneževićeva je rekla da je prošle godine prikupljeno 6.000 jedinica krvi više nego 2021. godine.

“Ipak, zbog velikih potreba uvek fali još malo da dođemo do četiri odsto koliko je potrebno, sad je procenat oko 3 odsto”, istakla je.

U zahvalnici dobrovoljnim davaocima, na kraju prošle godine, navodi se da je bilo više od 15.000 onih koji su prvi put dali krv.

Bilo je više od 10.000 maturanata i studenata.

Podsetila je da za Božić Institut za transfuziju radi od 8-15 i pozvala sve građane da daju krv.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: