Podeli vest

Nagradne igre koje navodno organizuju velike kompanije postale su svakodnevica, a prevaranti koriste logoe firmi poput “Pošte Srbije” kako bi od korisnika društvenih mreža uzele podatke. Evo kako da ne nasednete na prevaru

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

haker
Foto: Shutterstock

Velike, ali i manje kompanije u Srbiji, svakodnevno se suočavaju sa situacijim u kojoj internet prevaranti preuzimaju njihov logo i prave lažne naloge i nagradne igre na društvenim mrežama. Dajemo vam par saveta kako da ne nasednete na prevaru i kada je vreme da slučaj prijavite policiji.

Prvo pravilo u prepoznavanju internet prevara je da pre nego što pošaljete bilo šta razmislite koliko je realno ono što se nudi. “Previše dobro da bi bilo istinito” je dobar znak da je vreme da proverite da li nalog na društvenim mrežama zaista pripada kompaniji koja organizuje nagradnu igru.

Osnovno pravilo je da odete na sajt kompanije, na primer “Pošte Srbije” i uverite se da li je nalog na kome je napravljena nagradna igra identičan onome koji je na samom sajtu. Ukoliko je nalog identičan u pitanju je realna nagradna igra.

Na sajtovima velikih kompanija, ukoliko je prevara u toku, najčešće stoji i upozotrenje kompanije da je po sredi prevara, što je znak da bi trebalo da odustanete.

U Odeljenju za suzbijanje visokotehnološkog kriminala MUP-a, za “Novosti” su ranije otkrili da prevaranti najčešće prave lažne stranice na društvenim mrežama za koje koriste logo znakove poznatih brendova ili kompanija iz Srbije.

Nude se telefoni, novčane nagrade i slično, a pre svega stoga se najčešće traže odgovori na nekoliko lakih kviz pitanja.

Kada je vreme da se obratite policiji zbog prevare

Važno je da ne šaljete lična dokumenta, poput fotografije lične karte, jer se ta dokumenta kasnije najčešće koriste za druge prevare ili za otvaranje novih lažnih profila sa kojih se dalje vrše prevare.

Takođe, broj vaših tekućih računa i kartica nije nešto što bi bilo kome bilo potrebno da bi vam uručili nagradu, pa to nikako ne ostavljajte.

Ukoliko vam se ipak dogodili da ste poslali bilo koji od vaših ličnih podataka prevarantima važno je da slučaj prijavite policiji kako biste zaštitili sami sebe, ali i zaustavili lanac prevare.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: