Podeli vest

Iran je izvršio pogubljenje iransko-britanskog državljanina Alireze Akbarija, osuđenog na smrtnu kaznu zbog špijunaže, izvestila je danas državna novinska agencija Mizan, a prenosi Rojters.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

akbari
Tanjug/KhabarOnline News Agency via AP, File

“Pogubljen je Alireza Akbari, osuđen na smrt pod optužbom za korupciju u zemlji i opsežnu akciju protiv unutrašnje i spoljne bezbednosti države kroz špijunažu za obaveštajnu službu britanske vlade”, saopštio je agencija iranskog pravosuđa Mizan.

Iranski državni mediji preneli su ranije da je Teheran osudio Akbarija na smrt pod optužbom da je špijunirao za Britaniju, a Vrhovni sud odbio je njegovu žalbu.

Britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli izjavio je juče da Iran ne sme da izvrši pogubljenje Akbarija, bivšeg zamenika iranskog ministra odbrane. Akbari je, prema optužnici za špijuniranje, primio 1.805.000 evra, 265.000 funti i 50.000 dolara.

U audio snimku koji je u sredu emitovao BBC na persijskom, Akbari je rekao da je, tokom višemesečnog mučenja u pritvoru, priznao zločine koje nije počinio. Iranski državni mediji objavili su u četvrtak video za koji kažu da pokazuje da je Akbari igrao ulogu u atentatu na vodećeg iranskog nuklearnog naučnika Mohsena Fahrizadea, koji je ubijen u napadu u blizini Teherana 2020, za koji su vlasti u to vreme okrivile Izrael.

U videu Akbari nije priznao umešanost u atentat, ali je rekao da je britanski agent od njega tražio informacije o Fahrizadeu Veze između Londona i Teherana pogoršale su se poslednjih meseci, jer su u zastoju napori da se oživi iranski nuklearni sporazum iz 2015, u kojem je Britanija jedna od strana. Britanija je takođe kritikovala iranske vlasti zbog nasilnog gušenja protesta izazvanih smrću u pritvoru 22.godišnje kurdske devojke Mahse Amini.

Sunak: Pogubljenje Akbarija varvarski i kukavički čin Irana

Velika Britanija je danas oštro osudila pogubljenje u Iranu britansko-iranskog državljanina Alireze Akbarija i nazvala to “varvarskim činom koji neće proći nekažnjeno”.

“Zgrožen sam pogubljenjem britansko-iranskog državljanina Alireze Akbarija u Iranu”, saopštio je britanski premijer Riši Sunak na Tviteru.

On je naglasio da je to „bezosećajan i kukavički čin” sproveden od strane “varvarskog režima” koji, kako je kayao, “ne poštuje ljudska prava sopstvenog naroda”. Iran je izvršio pogubljenje iransko-britanskog državljanina Alireze Akbarija, osuđenog na smrtnu kaznu zbog špijunaže, izvestila je danas državna novinska agencija Mizan, a prenosi Rojters.

“Pogubljen je Alireza Akbari, osuđen na smrt pod optužbom za korupciju u zemlji i opsežnu akciju protiv unutrašnje i spoljne bezbednosti države kroz špijunažu za obaveštajnu službu britanske vlade”, saopštila je agencija iranskog pravosuđa Mizan.

Iranski državni mediji preneli su ranije da je Teheran osudio Akbarija na smrt pod optužbom da je špijunirao za Britaniju, a Vrhovni sud odbio je njegovu žalbu. Akbari je, prema optužnici za špijuniranje, primio 1.805.000 evra, 265.000 funti i 50.000 dolara.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: