Podeli vest

Irska je postala prva zemlja u svetu koja je obavezala proizvođače alkoholnih pića da od 2026. napišu na etiketi koliko piće ima kalorija, grama, da postoji rizik od kancera i bolesti jetre, kao i opasnosti od pijenja tokom trudnoće.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

alkohol
Foto: Pixabay

Ministar zdravlja Irske Stiven Doneli potpisao je danas zakon i rekao da se raduje da i ostale zemlje prate ovaj primer, što je zabrinulo italijanske proizvođače vina i ljude u nekim zemljama EU, preneo je “Gardijan”.

Zakon bi stupio na snagu 22. maja 2026. godine i dao bi kompanijama vreme da se prilagode politici koja prati već postojeća pravila o hrani i drugim pićima, naveo je Doneli.

“Uz takvu informaciju, možemo da ljude obavestimo o konzumaciji alkohola. Pakovanje hrane i ostalih pića već sadrži podatke, kao i upozorenja. Ovaj zakon dovodi alkoholne proizvode u ravnu sa tim pravilom”, poručio je Doneli.

Proizvođači alkohola će morati da pokazuju informacije i upozorenja na pakovanju i da upute korisnike na sajt irskog ministarstva zdravlja za više informacija o konuzimranju alkhola. Slične informacije će biti obavezne i u pabovima, restoranima i ostalim objektima koji služe alkohol.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ