Podeli vest

Sinoć u 23.30 sati po lokalnom vremenu stupio je na snagu prekid vatre.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

izrael
Foto: Pixabay

U pokušaju da se okonča trodnevni oružani sukob između Izraela i ekstremističke organizacije Palestinski islamski džihad (PIDŽ) u pojasu Gaze, u kojem su poginule desetine Palestinaca, sinoć u 23.30 sati po lokalnom vremenu stupio je na snagu prekid vatre.

Teška raketna vatra iz Gaze na Sderot, Aškelon, Beršebu i druge lokalne zajednice nastavljena je sve do nekoliko minuta pre 23.30, a neke rakete su ispaljene i 20 minuta nakon što je primirje stupilo na snagu, prenosi Tajms of Izrael.

U prvi mah nije bilo jasno da li je to značilo da je primirje narušeno i da će se borbe nastaviti, imajući u vidu da su se prethodne izraelske operacije u pojasu Gaze na sličan način završile prekidima vatre, u kojima je došlo do nekih razmena vatre i nakon što je sporazum stupio na snagu.

Izraelske vojne snage nisu rizikovale već su najavile da uprkos prekidu vatre do jutra ograničavaju okupljanja i aktivnosti na javni mestima i u područjima iz kojih su ispaljivane rakete.

Mediji su preneli da prekid vatre, uz posredovanje Egipta, uključuje i obećanje Egipćana da će se angažovati na oslobađanju nekoliko istaknutih članova PIDŽ koji se nalaze u izraelskom pritvoru.

Trodnevni oružani sukob u pojasu Gaze bio je najžešći izraelsko-palestinski okršaj od prošlogodišnjeg 11-dnevnog rata između palestinskog Hamasa i Izraela i poremetio je živote stotina hiljada Palestinaca dodatno doprinoseći razaranju i siromaštvu u pojasu Gaze, prenosi AP.

Palestinsko ministarstvo zdravstva saopštilo je da je broj poginulih u izraelskim napadima porastao na 41, a među žrtvama je i 15-oro dece i četiri žene, javila je ranije Anadolija.

U istom saopštenju je navedeno je da je broj ranjenih porastao na 311, ali nisu izneti detaljniji podaci o težini povreda.

Vladajući Hamas u Gazi držao se po strani, verovatno strepeći od izraelskih represalija i poništavanja ekonomskih sporazuma sa Izraelom, uključujući i izdavanje izraelskih radnih dozvola za hiljade stanovnika Gaze.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: