Podeli vest

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi izjavio je da šalje stručnjake na dve lokacije u Ukrajini, za koje je Rusija navela da se na njima odvijaju aktivnosti u vezi sa mogućom proizvodnjom “prljavih bombi”.

Autor : Bilten.rs , Izvor : tANJUG

GROSI IAEA
FOTO TANJUG/ Ministarstvo kulture i informisanja/ Goran Zlatkovic/ ARHIVA

Grosi je u saopštenju naveo da će stručnjaci IAEA otputovati ove nedelje na dve lokacije, koje su pod zaštitom te agencije, a nakon pismenog zahteva ukrajinske vlade, preneo je AP.

“Svrha ovonedeljnih poseta je otkrivanje svih mogućih neprijavljenih nuklearnih aktivnosti i materijala u vezi sa razvojem prljavih bombi”, navodi se u saopštenju.

Takođe, kako se navodi, IAEA je pre mesec dana izvršila inspekciju jedne od dve lokacije i tamo nisu pronađene neprijavljene nuklearne aktivnosti ili materijali.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu preneo je u telefonskim razgovorima kolegama iz Francuske i Turske zabrinutost zbog “mogućih provokacija Ukrajine upotrebom prljave bombe”, saopštilo je u nedelju rusko Ministarstvo odbrane.

Zapad i Ukrajina su odbacili mogućnost da Kijev baci takvu bombu na ukrajinskom tlu.

“Prljave bombe” su napravljene od konvencionalnih eksplozivnih sredstava, ali je njihovo jezgro obavijeno radioaktivnim materijalom.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: