Podeli vest

Jedinstvena vrsta dugovečnih imunoloških memorijskih ćelija održava alergije. Međunarodni istraživački tim je prvi put identifikovao ove ćelije i tako pokazao zašto alergičari često doživotno pate od alergija.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Pexels

U svojoj studiji, Mijo Ota sa Medicinske škole Ikan (San Dijego, Kalifornija) i njeni koautori detaljno su ispitali imuni odgovor 58 dece sa alergijom na kikiriki i 13 dece bez takve bolesti. Studija se pojavila u časopisu „Science Translational Medicine“.

Bilo da je u pitanju „jednostavna” peludna groznica, alergijska astma ili alergija na hranu, uzročni mehanizmi su uvek isti: određene imune ćelije, B ćelije, razvijaju se u takozvane plazma ćelije. Potonji proizvode takozvana IgE antitela, koja se zatim bore protiv alergena.

Međutim, plazma ćelije su obično kratkog veka – tako da, prema naučnicima, to ne objašnjava zašto alergije često traju ceo život.

Foto: Pexels

U studiji, istraživači su otkrili da deca koja pate od alergija imaju velike količine veoma posebnih B ćelija, takozvanih polarizovanih B memorijskih ćelija tipa 2. Ove B ćelije proizvode jako mutirane receptore koji su posebno dobri u prepoznavanju alergena na kikiriki i mogu brzo da pređu na proizvodnju IgE antitela. Ovo sugeriše da ove ćelije objašnjavaju dugo trajanje alergija na kikiriki“, navodi naučni časopis.

U drugoj studiji u istom časopisu, drugi istraživački tim je pokazao da ove memorijske ćelije takođe mogu igrati ulogu u drugim alergijama. Ispitivali su imunološku memoriju odraslih osoba sa alergijama na polen breze, grinje i kikiriki, kao i osoba bez alergija. U ovim studijama, alergičari su takođe imali velike količine ćelija pamćenja alergije.

Nove i dugoročne efikasne opcije lečenja alergija mogu biti izvedene iz rezultata, kako je australijski stručnjak Anuk fon Borstel napisao u komentaru na studije u časopisu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: