Podeli vest

Istraživanje koje su američke vlasti sprovele 2021. godine pokazuje da se skoro svaka treća od pet američkih srednjoškolki oseća se tužno ili beznadežno.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

depresija
Foto: Shutterstock

Skoro svaka treća od pet američkih srednjoškolki oseća se tužno ili beznadežno, što predstavlja pogoršanje mentalnog zdravlja od 60 odsto u protekloj deceniji, pokazalo je zvanično istraživanje koje su američke vlasti sprovele 2021. godine.

Kako prenosi Rojters, devojčice su u skoro svim parametrima mentalnog zdravlja bile lošije od dečaka.

Podaci istraživanja ukazuju na „dramatičan“ porast doživljaja nasilja, loše mentalno zdravlje i rizik od samoubistva kod tinejdžera, posebno kod devojčica, saopštili su danas Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

„Nivo lošeg mentalnog zdravlja i samoubilačkih misli i ponašanja kod anketiranih tinejdžerki veći je nego ikada”, rekla je novinarima Ketlin Etijer iz CDC-a.

Studija nije ispitala uzrok pogoršanja, ali CDC ističe da je takođe zabeležen porast seksualnog nasilja među srednjoškolkama od 20 odsto, u odnosu na 2017. godinu.

„Seksualno nasilje povezano je sa mentalnim i zdravstvenim problemima, upotrebom nedozvoljenih supstanci i ima dugoročne posledice na zdravlje pojedinca”, upozorila je Debra Houri iz CDC.

Oko 57 odsto studentkija je izjavilo da imaju problema sa “upornim osećanjem tuge ili beznađa”, u odnosu na 36 odsto u 2011, pokazali su podaci studije.

Što se tiče studenata, taj broj je porastao na 29 odsto, sa 21 odsto tokom istog perioda.

Prema objavljenim podacima, došlo je do poboljšanja kod adolescenat u nekim oblastima, kao npr. kad je reč o rizičnom seksualnom ponašanju, zloupotrebi supstanci i vršnjačkom maltretiranju, ali su mentalno zdravlje, samoubilačke misli kao i iskustva nasilja pogoršani.

Sve u svemu, 42 odsto srednjoškolaca se osećalo tako tužno ili beznadežno skoro svaki dan najmanje dve nedelje za redom da su zbog toga prekidali svoje uobičajene aktivnosti.

Studija je pokazala da je 22 odsto tinejdžera razmišljalo o pokušaju samoubistva u protekloj godini, od čega studentkinje više nego dvostruko u odnosu na studente.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: