Podeli vest

Članstvo Nemačke u Evropskoj uniji podržava ogromna većina Nemaca, uključujući glasače krajnje desnice, pokazalo je najnovije istraživanje organizacije Kondrad Adenauer Štiftung.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Pixabay

U istraživanju koje je sprovedeno između juna i septembra ove godine, čak 87 odsto ispitanika je reklo da podržava članstvo Nemačke u EU, dok se 10 procenata anketiranih protivi članstvu, prenosi Euraktiv.

Među onima koji podržavaju članstvo u EU je 52 odsto glasača krajnje desničarske Alternative za Nemačku (AfD) i 97 odsto onih koji glasaju za Zelene.

Istovremeno, najviše protivnika članstvu Nemačke u EU je među glasačima AfD-a – 42 odsto njih.

U studiji se navodi da su Nemci tradicionalno poznati kao evrofili, međutim ističe se da rezultati među desničarskim glasačima pokazuju promenu u odnosu prema Evropskoj uniji.

Scenariji izlaska su nekada bili omiljena tema desničarskih populista širom EU, a sada se čak ni krajnje desničarska AfD više ne usuđuje da insistira na tome da Nemačka ponovi britanski Bregzit, piše Euraktiv i navodi da se čini da se Evropska unija, usled nekoliko globalnih kriza, doživljava kao važan akter.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: