Podeli vest

Italijanske obaveštajne službe objavile su izveštaj po kome na Balkanu postoji najmanje 20 džihadističkih ćelija, među kojima se izdvaja grupa “Balkanski lavovi”, piše današnji Blic.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

haker
Foto: Shutterstock

Kako se navodi, ta grupa se označava kao “inkubator pretnji po Evropu” i njen zadatak je da “ojača periferne zglobove” terorističke organizacije Islamska država (ISIS) po evropskim gradovima.

Pod tim se podrazumeva organizacija i realizacija terorističkih napada na Starom kontinentu, piše beogradski list.

Kako se navodi, “glava” te grupe je na Kosovu i Metohiji, dok joj se ćelije i članstvo nalaze po Albaniji i među albanskim stanovništvom u Severnoj Makedoniji.

Vlade Radulović iz Centra za geostrateška istraživanja i terorizam kaže da su ćelije, poput “Balkanskih lavova”, poprilično konspirativne i da često uopšte nemaju mnogo članova – od pet do osam ljudi.

“Najčešće te jedinice nemaju nikakvu međusobnu komunikaciju, nego svaka koordinira samo sa nadređenima. Razlog za to je da ih obaveštajne službe ne otkriju i ne spreče u aktivnostima”, naveo je Radulović.

Prema njegovim rečima, postoji osovina potencijalnih terorista na zapadnom Balkanu koja najviše privlači pažnju.

“Ta osovina se proteže od BiH preko Sandžaka koji obuhvata Rašku i deo Crne Gore ka Kosovu i Metohiji, sa kracima u Severnoj Makedoniji i Albaniji. Prema podacima određenih službi, vehabije postoje i među Romima i Aškalijama čak i u Beogradu, Smederevu, Novom Sadu, Kruševcu i drugim gradovima”, istakao je Radulović za Blic. Kako kaže, radikalni islamizam koristi male i siromašne zajednice da razvije svoju ideologiju.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: