Podeli vest

U Srbiji su večeras u 20.00 časova zatvorena biračka mesta na kojima su građani glasali na republičkim, pokrajinskim i izborima za 65 opština i gradova uključujući i Beograd. Izbori su organizovani na 8.273 biračka mesta, a svako ko se zatekne u 20.00 sati na biračkom mestu ima pravo da glasa.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/

Nestorović: Nećemo praviti koalicione sporazume u Beogradu, sada smo relevantni

Nosilac liste “Mi – glas iz naroda” doktor Branimir Nestorović rekao je na konferenciji za medije u izbornom štabu te liste da je taj pokret postao relevantna politička snaga i da neće praviti koalicione sporazume u Beogradu. “Mogu da obećam da nećemo izneveriti ljude koji su glasali za nas. Računamo da ćemo rasti i da ćemo za izvestan period postati dominantna politička snaga u Srbiji”, rekao je Nestorović.

On je po pitanju izbora u Beogradu rekao da taj pokret ne razmišlja o koaliciji i da će podržati svaki konstruktivan predlog u Skupštini grada.

“Mislim da će biti jako teško formirati gradsku vlast. Biće novih izbora verovatno brzo. Mi nećemo podržati ni jednu stranu”, naglasio je on. Kandidat te liste za gradonačelnika Beograda Aleksandar Jerković je naglasio da su celu izbornu kampanju u Beogradu izneli putem društvenih mreža. On se zahvalio svima koji su preko društvenih mreža širili objave i pomogli da se čuje za njih.

“Nismo dobili odgovorajući prostor u kampanji za Beograd”, istakao je Jerković.

SPN: Ne pihvatamo rezultate koje je objavila SNS, sutra ispred RIK-a

Predstavnici liste “Srbija protiv nasilja” saopštili su sinoć da oni ne prihvataju rezultate izbora u Beogradu koje je objavila Srpska napredna stranka i poručuju da će danas ići ispred Republičke izborne komisije i Gradske izborne komisije.

Jedan od nosilaca liste “Srbija protiv nasilja” Miroslav Aleksić rekao je da se glasovi još broje i dodao da će oni ostati do kasno u noć da sačekaju rezultate. “Ali ono što mi imamo sa 29,17 odsto ukupnog broja biračkih mesta, rezultati su takvi da je koalicija oko Srpske napredne stranke na 43,2 odsto, koalicija Srbija protiv nasilja 28,2 odsto, SPS 6,7 odsto, koalicija NADA 5,5 odsto i lista Mi glasi iz naroda 4,8 odsto”, rekao je Aleksić.

U Beogradu je jako mali broj glasova prebrojan, rekao je Aleksić. “Ono što je sa sigurnošću tačno je da u ovom trenutku nema govora o tome da je Srpska napredna stranka pobedila u Beogradu. U ovom trenutku lista Srbija protiv nasilja i lista Srpske napredne stranke su negde izjednačene u ukupnom zbiru”, rekao je Aleksić. On je naveo da najveća biračka mesta još uvek nisu izbrojana.

Dačić:Nisam zadovoljan rezultatima, mislim da treba naći novog lidera SPS

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić rekao je večeras da nije zadovoljan rezultatima izbora i da je spreman da ode sa te funkcije ukoliko se utvrdi da je socijalistima potreban novi lider.

“Preuzeo sam partiju koja je imala pet odsto, imali smo različite rezultate u proteklih 17 godina od kada sam predsednik stranke. Ovaj rezultat je, što se nas tiče nezadovoljavajući i razgovaraću sa SPS-om šta je najbolje za stranku. Mislim da je potrebno naći novog lidera SPS-a”, rekao je Dačić. On je čestitao Srpskoj naprednoj stranci, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i predsedniku naprednjaka Milošu Vučeviću, kako je rekao, ubedljivu pobedu na svim nivoima i poručio da je SPS spreman da nastavi koaliciju sa SNS-om ukoliko oni to odluče.

“Mi u SPS-u smo još unapred doneli odluku da kakvi god bili rezultati, spremni smo za nastavak saradnje sa SNS-om na svim nivoima”, rekao je Dačić. Naglašava da je najbitnije da su izbori protekli u mirnoj i demokratskoj armoseferi: “To je bitno imajući u vidu najave prethodnih dana”, ocenio je Dačić. Naglasio je da su spremni da na svim nivoima nastave saradnju sa SNS-om. “Ponosan sam na sve što smo dobro uradili u koaliciji sa naprednjacima i predsednikom Srbije. Analiza koja treba da se napravi, treba da posluži za odluke o daljim pravcima SPS-a. U tom smislu sam spreman da razgovaram o novim kadrovskim rešenjima”, rekao je Dačić.

On je dodao da su državni i nacionalni interesi ispred stranačkih, a da se zna sa kakvim se izazovima Srbija suočava. “Bez obzira na našu poziciju u vlasti, naši stavovi su nepromenljivi. Spremni smo da budemo vazzan faktor u daljem razvoju Srbije”, rekao je lider SPS-a. “Politika je život i u svemu tome ima uspona i padova”, zaključio je Dačić koji nije odgovarao na pitanja novinara.

Na osnovu prebrojanih glasova lista “Srbija ne sme da stane” ima 128 mandata

Prema podacima koje su objavili CESID i IPOS, lista “Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane” sa 46,2 odsto glasova na republičkim parlamentarnim izborima imaće 128 mandata u Skupštini Srbije.

Lista “Srbija protiv nasilja” 63 mandata sa 23,7 odsto glasova, dok će Socijalistička partija Srbije sa 6,6 odsto glasova imati osvojenih mandata 19 mandata. Lista “Mi – glas iz naroda prof. dr. Branimir Nestorović” osvojila je za sada 13 mandata u Skupštini sa 4,8 odsto glasova, a koalicija NADA 13 mandata sa 4,9 odsto glasova.

Među manjinskim listama, “Ujedinjeni za pravdu” Usame Zukorlića osvojili su 3 mandata sa 0,9 odsto glasova, Savez vojvođanskih mađara 6 mandata sa 1,8 odsto glasova, Stranke demokratske akcije Sandžaka 2 mandata sa 0,6 glasova, a lista “Politička borba Albanaca se nastavlja – Šaip Kamberi” osvojila je 1 mandat, kao i Ruska stranka.

Za sada su bez mandata lista “Nacionalno okupljanje” sa 2,8 odsto glasova, Srpska radikalna stranka sa 1,5 odsto glasova, koalicija “Dobro jutro Srbijo” sa 1,2 odsto glasova i Narodna stranka sa 0,9 odsto glasova.

Što se tiče Beograda, sa 38,5 odsto glasova lista “Aleksandar Vučić – Beograd ne sme da stane” je vodeća sa 48 mandata. Iza nje se nalazi lista “Srbija protiv nasilja” sa 34,7 odsto osvojenih glasova i 43 mandata, dok NADA ima 5,9 odsto glasova i 7 mandata. Lista “Mi – glas iz naroda, Aleksandar Jerković”, osvojila je 5,4 odsto glasova ne beogradskim izborima, kao i 6 mandata.

IPSOS/CeSID:Na osnovu 88,4 odsto uzorka, SNS 46,4 odsto, SPN 23,6, SPS 6,6

Prema poslednjim projekcijama IPSOS/CeSID sinoć, na osnovu 88,4 odsto obrađenog uzorka, lista “Srbija ne sme da stane” osvojila je na parlamentarnim izborima 46,4 odsto glasova, što znači da će imati 128 mandata u Narodnoj skupštini, lista “Srbija protiv nasilja” 23,6 odsto, što je 65 mandata, a lista oko SPS-a je 6,6 odsto, odnosno 18 mandata. Koalicija Nada je ostala na 4,9 odsto, odnosno 13 mandata, dok je “Mi – Glas iz naroda” ostao na 4,8 odsto, sa istim brojem mandata. Blizu cenzusa je i dalje koalicija Dveri i Zavetnika, koji imaju 2,8 odsto.

Savez Vojvođanskih Mađara je na parlamentarnim izborima po poslednjim projekcijama osvojio 1,7 odsto glasova i kao manjinska stranka će imati 6 mandata. SRS i “Dobro jutro Srbijo” su ostali na 1,5 odsto, odnosno 1,2 odsto glasova, bez mandata. Ostale liste su osvojile manje od 1 odsto glasova, ali će lista “Ujedinjeni za pravdu” imati kao manjinska stranka tri mandata, SDA Sandžaka dva mandata i Šaip Kamberi i Ruska stranka po jedan mandat.

Šapić: U Beogradu smo dobili oko 39 procenata

Kandidat za gradonačelnika Beograda Aleksandar Šapić na listi Beograd ne sme da stane Aleksandar Šapić izjavio je sinoć da je ta lista na beogradskim izborima dobila između 38,7 i 39 procenata, a “Srbija protiv nasilja” između 32,7 i 33,1 odsto. Šapić je rekao na konferenciji u izbornom štabu naprednjaka da se ti podaci odnose na 58-59 obrađenih biračkih mesta.

“Znači otprilike je razlika pet procenata u ovom momentu, procene su da to može da ide dole do četiri i gore do 5,5. Znači razlika u svakom slučaju neće biti manja od četiri procenta kada se bude završio izborni proces”, istakao je Šapić. Kazao je da je treća NADA na između 5,7 i šest procenata, četvrti je Nestorović sa oko 5,4 odsto odnosno između 5,2 i 5,6 odsto. I poslednji je SPS od onih koji prolaze u gradsku skupštinu i oni su na oko pet procenata.

“Kada se to u ovom momentu pretvori u mandate, mi smo 48 ili 49”, rekao je Šapić.

IPSOS/CeSID: U Beogradu SNS 38,4 %, SPN 35,1 %, NADA 6%

Prema prvim projekcijama IPSOS/CeSID-a, lista “Beograd ne sme da stane” osvojila je 38,4 odsto glasova na beogradskim izborima, lista “Srbija protiv nasilja” je osvojila 35,1 odsto glasova, a lista koalicije “NADA” 6 odsto glasova. “Mi-Glas iz naroda” odvojila je 5,4 odsto glasova na beogradskim izborima, SPS 4,8%, a blizu cenzusa je koalicija “Zavetnici-Dveri” sa 2,6 odsto i Narodna stranka sa 2,2 odsto glasova.

Vučević: Hvala građanima Srbije na podršci, vi ste naša snaga

Ministar odbrane i predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević zahvalio je građanima Srbije na podršci. “Vi ste naša snaga, živela Srbija”, napisao je Vučević na Instagramu. Ranije danas, Vučević je nakon glasanja izjavio da se na izborima odlučuje o onome kako želimo da vidimo Srbiju u naredne četiri godine i da je optimista da će lista “Srbija ne sme da stane” pobediti i na republičkim, pokrajinskim kao i svuda na lokalnim izborima. “Ovo je praznik demokratije i verujem da ćemo se spram toga svi zajedno vladati. Očekujem da izbori prođu u fer demokratskoj atmosferi i da svi učesnici postupe ispravno i podrže izbornu volju građana, jer je to suština izbora i narodnog suvereniteta”, rekao je on posle glasanja u Mesnoj zajednici Narodni heroji u Novom Sadu.

Klačar: Očekujemo istu ili za nijansu veću izlaznost nego 2022.

Izvršni direktor Cesida Bojan Klačar izjavio je večeras da se na parlamentarnim izborima u Srbiji može očekivati ”ista, ili za nijansu veća izlaznost” nego na izborima 2022. godine. On je za RTS rekao da se prvo broje glasovi na parlamentarnim izborima, a potom na beogradskim. ”Na osvnovu uzorka iz Srbije, ne možemo govoriti o rezultatima za Beograd, tako da će gledaoci te rezultate dobiti negde bliže 22 časa nego pre toga, imajući u vidu da su u Beogradu velika biračka mesta”, rekao je Klačar. Prema procenama koje je objavio CeSID/IPSOS, izlaznost do 19 časova na parlamentarnim izborima iznosila je 55,9 odsto, uz poređenje da je na izborima prošle godine izlaznost je bila 54,6 odsto. U Beogradu je izlaznost do 19 časova 54,3 odsto, a na prošlim izborima iznosila 54,8 odsto, prenosi RTS. Kada je reč o izlaznosti na pokrajinskim izborima, dosad je izašlo 56,3 odsto birača, dok ih je prošle godine do 19 izašlo 58,9 odsto.

U štab socijalista stigli Dačić i stranački funkcioneri

Lider socijalista Ivica Dačić zajedno sa stranačkim funkcionerima stigao je večeras u prostorije SPS na Studentskom trgu gde će sačekati preliminarne rezultate izbora. Prva konferencija za novinare u SPS očekuje se nakon što budu saopšteni prvi preliminarni rezultati, rečeno je u njihovom štabu. Među prvima su u štab stigli Aleksandar Antić, Branko Ružić, Nikola Nikodijević… SPS je na parlamentarnim izborima nastupio sa tradicionalnim koalicionim partnerima Jedinstvenom Srbijom i Zelenima Srbije, pod istim nazivom liste kao i na prethodnim izborima “Ivica Dačić – premijer Srbije”. Socijalisti su 3. aprila 2022. godine osvojili 11,7 odsto glasova, a u završnici predizborne kampanje moglo se čuti da se nadaju boljim rezultatima. U štabu socijalista su prisutne i brojne novinarske ekipe.

ji.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ