Vazduhoplovna baza Mihai Kogalničanu (MK) u Rumuniji sprema se da postane najveća vazduhoplovna baza NATO u Evropi, veća i od Ramštajna u Nemačkoj, piše BBC.

Autor : Bilten.rs , Izvor :

Tanjug/Yves Herman, Pool Photo via AP

Baza MK, nazvana po obližnjem selu koje nosi ime po političaru iz 19. veka, uskoro će ugostiti eskadron rumunskih F-16 aviona, nedavno nabavljenih od Norveške, kao i bespilotne letelice MQ-9 riper.

Dodatno, razvija se vojno naselje koje će primiti rotirajuće vojno osoblje kopnene vojske, vazduhoplovstva i mornarice NATO-a iz 32 zemlje, naveo je BBC. Pilot britanskih vazduplovnih snaga RAF, poručnik Čarli Tega, koji je na službi u bazi MK, rekao je za britanski javni servis da “postoji mnogo veća prisutnost SAD ovde, mnogo više infrastrukture, smeštaja, ljudi i opreme”.

Prema Tegu, napad Rusije na Ukrajinu izmenio je područja preko kojih on leti i “strateški položaj misije”.

Tokom njegovog poslednjeg boravka u Rumuniji 2021. godine, NATO piloti leteli su daleko iznad međunarodnih voda Crnog mora.

Međutim, sada se drže zone od 12 nautičkih milja (22 kilometra) iznad rumunskih i bugarskih teritorijalnih voda “kako bi se izbegli nesporazumi, eskalatorne situacije sa Rusima”, dodao je on.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: