Podeli vest

Novoizabrani dekan Fakulteta političkih nauka u Beogradu Slaviša Orlović saopštio je danas, dan posle izbora, da podnosi ostavku na tu funkciju.

Autor : Bilten.rs , Izvor :Tanjug

politika
Foto: Shutterstock

On je u objavi na mreži “Iks” naveo da je “svestan da bi dugotrajna sporenja i tumačenja, kao i eventualni sudski postupci u vezi sa izborom dekana blokirali normalno funkcionisanje fakulteta”.

U dopisu koji je uputio Nastavno-naučno veću FPN i Savet FPN, navodi da podnosi ostavku “stavljajući fakultet na prvo mesto, postupajući odgovorno, dostojan poverenja koje su mu koleginice i kolege ukazale kao kandidatu za dekana, dosledan svojim demokratskim uverenjima, ne želeći da deli fakultet”.

Orlović je dodao i da je svestan da u ovakvoj atmosferi ne bi mogao da realizuje program koji je podržala većina članova Nastavno-naučnog veća. On je zahvalio koleginicama i kolegama koji nisu, kako je rekao, podlegli neviđenom pritisku i ipak glasali za njega na Nastavno-naučnom veću i na Savetu fakulteta koji je održan, kako je naveo, u atmosferi neprimerenoj akademskoj instituciji.

„Moju kandidaturu je osim odeljenja, svojim potpisima podržalo i 21 koleginica i kolega. Nakon mog izbora na izbornoj sednici Nastavno-naučnog veća, koja je održana 30. maja, gde sam dobio većinu na tajnom glasanju rezultatom 55 naspram 42 glasa, do sednice Saveta fakulteta 7. juna, protiv mene se vodi kampanja, hajka i medijski linč“, naveo je Orlović.

On je dodao i da je javnost obaveštena zvaničnim dopisom dekana da protiv njega nema odluka niti postupaka kao i da u izbornom postupku nijedan član kolektiva nije podneo žalbu niti prigovor Izbornoj komisiji, Nastavno-naučnom veću, Savetu ili Etičkoj komisiji.

“Sednica Saveta FPN održana 7. juna na kojoj se glasalo o izboru dekana, kada je doneta odluka o izboru dekana većinom od ukupnog broja članova, protekla je u okolnostima koje su diskreditovale izborni postupak (otkazivanje sednice, proglašavanjem sednice nelegalnom, zabranom ulaska članova na glasanje, snimanjem glasanja i različitim tumačenjima i interpretacijama) i kreirale atmosferu snažne polarizacije. U narednim danima ću obavestiti organe fakulteta o svim događanjima vezanim za moj izbor“, naveo je Orlović.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: